Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Därför har vissa så svårt att erkänna sina misstag och be om ursäkt

14 feb, 2022
par som är ovänner
Förlåt. Ett litet ord, men som kan vara så svårt att få fram. Varför har vissa svårt att erkänna misstag och be om ursäkt? Här är expertens förklaringar – och tips på hur man avdramatiserar det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 typer av gräl som är extra skadliga för relationenBrand logo
7 typer av gräl som är extra skadliga för relationen

Redan från barnsben har vi ett motstånd för att erkänna våra fel och be om ursäkt, trots vuxenvärldens försök att avdramatisera det. Så i en värld som blir allt mer lättkränkt samtidigt som det blivit viktigare att hålla fasaden uppe kan det vara svårt att vara den som tar steget och ber om ursäkt när något blivit fel. Många kämpar hårt för att dölja sina misstag, man vill inte känna sig dum eller tappa ansiktet. Men det är viktigt för våra relationer att kunna inse när man gjort fel, och be om förlåtelse.

Nyttigt att inse sina misstag

Det kan vara tufft att konfrontera sina brister och misstag, men i längden kan det göra det lättare att acceptera dig själv med alla dina mänskliga brister. Det hjälper oss också att bygga en ny bättre version av oss själva, med en starkare moralisk kompass och bättre konsekvensanalys.

Annons
Kanske är inte just ordet förlåt det viktigaste?

Varför har vissa så svårt att säga förlåt?

Enligt psykologen Fredrik Sandin finns det en tydlig koppling till självkänsla. Personer med en sund självkänsla, och en stabil ”plattform” i sin personlighet har lättare att erkänna ett misstag och be om ursäkt.

Personer med en svag självkänsla kan uppleva att ett misstag definierar hela deras identitet och att be om ursäkt skulle innebära att de erkänner att de är en ”dålig person”.

Personer som är bra på att hantera skuld och skam kan agera konstruktivt utifrån känslorna och för dem blir det naturligt att be om ursäkt, ta konsekvenserna och sedan gå vidare.

För de som är mindre bra på att hantera skuld och skam blir reaktionen ofta att man istället gör något av följande:

  • Slåss ännu hårdare för vår sak och skapar en efterrationalisering – en världsbild som stärker vår egen version. Då bevarar vi vår självbild och därmed också vår självkänsla – även om vi uppenbart har fel.
  • Stoppar huvudet i sanden och ignorerar problemet.
  • Skapar en distraktion från känslan av skam eller skuld genom överlägsenhet, kyla och arrogans.
  • Skyller på någon eller något annat eller betonar småfel för att skyla över större fel.
  • Går till motattack. Ett vanligt försvar är att försöka sänka någon annan under sin egen nivå och försöka skapa kontroll genom förtal och hån.

Har du svårt att be om ursäkt och erkänna dina fel? Tänk på det här:

  • Sårbarhet är inte något negativt. Det kan istället upplevas sympatiskt och skapa förtroende.
  • Ett fel definierar inte dig som person.
  • Genom att be om ursäkt blir du ett föredöme och kan hjälpa andra att förstå att det inte är så farligt att göra fel. Det skapar en högt i tak-känsla.

Foto: TT

Källa: SvD, Psychology Today

Annons