Därför ska du mentalisera – och så blir du ännu bättre på det
Trots att din förmåga att mentalisera troligtvis utvecklades när du var fyra-fem år är det aldrig för sent att träna upp den, enligt experter som forskning.se talat med.
Och det kan det finnas all anledning att påminna sig om – då förmågan att mentalisera påverkar hur väl du förstår både dig själv och andra. När du reflekterar över varför du agerat på ett visst sätt eller försöker förstå varför andra gör som de gör, så ägnar du dig åt mentalisering. Denna förmåga är ovärderlig i bland annat sociala sammanhang, enligt Clara Möller, psykolog och psykoterapeut som forskar om mentalisering vid Linköpings universitet.
– När det gäller att reda ut gräl eller missförstånd underlättar det till exempel enormt om man kan föreställa sig att den andra har tolkat situationen på ett annat sätt än man själv, säger hon till forskning.se.
För att förstå och hantera sina egna känslor är det också viktigt att kunna vända blicken inåt och mentalisera kring sitt eget inre, bedömer hon. På så sätt kan man lugna känslopåslag, som påverkar nivån av stresshormon i kroppen.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!LÄS OCKSÅ: Spara på energin – så slutar du älta och störa dig på andra
Det försvårar mentalisering
Men när vi är rädda, upprörda eller har ångest blir det svårare att mentalisera, berättar psykologen. Även de som vanligtvis är bra på mentalisering kan ha svårt att mentalisera kring känsloladdade ämnen, och kan behöva professionell hjälp för att bryta detta mönster.
Det finns även personer som har en lägre förmåga att mentalisera överlag, vilket kan bero på medfödda begränsningar, anknytningssvårigheter eller trauman från uppväxten. Barn som växer upp med föräldrar som har en hög mentaliseringsförmåga tenderar å andra sidan att utveckla en egen mentaliseringsförmåga tidigare än andra barn, berättar Mårten Hammarlund, barnpsykolog, lärare vid Ericastiftelsen och forskare inom utvecklingspsykologi vid Stockholms universitet, för forskning.se.
– Lite förenklat kan man säga att ju bättre föräldrar och andra viktiga vuxna i barnets omgivning klarar av att mentalisera barnet, desto lättare är det för barnet att utveckla mentaliseringsförmågan, säger han till sajten.
LÄS OCKSÅ: Min mans närhetsbehov kväver mig - hur får jag mer egentid?
Öva upp din mentaliseringsförmåga
Som tur är är det aldrig för sent att träna upp sin förmåga att mentalisera. För föräldrar kan det därför vara bra att ibland reflektera över vad som föranlett en konflikt, vad som fick barnet att agera på ett visst sätt, vad man själv kände och hur man reagerade i situationen. Om man känner sig sviken eller förbisedd i en relation kan det också vara värdefullt att reflektera över vad som ligger bakom dessa känslor, enligt barnpsykologen. Du kan bland annat fråga dig vad i den andres beteende som fått sig att reagera, vad som ligger bakom detta beteende och varför personen gör som den gör. Men det är också viktigt att vända blicken inåt, och fundera över hur du själv betett dig, vad du känner och hur ditt beteende påverkar den andra personen.
Har du svårt att mentalisera finns det också hjälp att få, tipsar psykologen. Mentaliseringsbaserad terapi och stödprogram via barnavårdscentraler och kommuner är några alternativ.
Foto: TT/Shutterstock