Doktor Mounas bästa tips: 5 sätt att träna sig till lycka
Att känna sig lycklig och tillfreds kan vara lite av en utmaning i tider av pandemi och restriktioner. Trots att vissa saker blir aningen roligare i pandemin än de normalt brukar vara, så kan bristen på närhet och socialt umgänge ställa till det rejält för våra lyckohormoner.
– Forskningen visar att bästa sättet att mota depressioner är att ha rikt socialt liv. Nu när det inte är möjligt så får man istället lura hjärnan att känna samma lyckokänslor, berättar doktor Mouna, när hon gäster Nyhetsmorgon i TV4.
Så kan du träna dig till att känna lycka
Alla har inte samma förutsättningar att känna lycka men enligt Mouna Esmaeilzadeh är detta något man kan träna sig till. Tidigare forskning visar att förmågan att känna lycka grundar sig i tre olika delar. Genetik, som står för 50 procent av påverkan, yttre händelser som står för 10 procent och egen påverkan som står för hela 40 procent.
–Det handlar alltså inte om hur du har det utan hur du tar det. Det gäller att fokusera på det där halvfulla glaset istället för det halvtomma, säger doktor Mouna.
Men hur påverkas vi egentligen av yttre händelser som inte tycks avta, som till exempel en pågående pandemi?
Enligt Mouna påverkar bara yttre omständigheter vår lycka en kortare tid.
– När det har gått ett par månader är lyckan inte längre väsensskild. Faktum är att efter ett tag börjar hjärnan att fokusera på något annat än bara den hemska händelsen. Då blir det också lättare att hitta lyckan i de små positiva sakerna.
Dr Mounas 5 sätt att träna sig till lycka
1. Fokusera på rätt saker
Se glaset som halvfullt och börja uppmärksamma de små positiva sakerna i vardagen. Leta efter det som är bra snarare än det som är dåligt.
2. Hitta din passion
Det är viktigt att hitta något man brinner för och känner en mening med. Kanske kan pandemin faktiskt öppna upp för att hinna testa saker du aldrig gjort förut.
3. Lägg 100 timmar på att hjälpa någon annan
Vill man uppnå mer varaktig lycka så ska man göra något för en annan person. Schemalägg två timmar i veckan, alltså 100 timmar per år, där du bara fokuserar på att hjälpa någon annan.
4. Skratta mer
Det kanske låter töntigt men det gör mycket! Har man inget att skratta åt så försök le och skratta så ofta du kan ändå – även om du inte tycker saker är roliga. Genom att göra detta lurar man hjärnan att tro att den faktiskt har något att vara glad för. På så vis skapar hjärnan lyckohormoner som i slutändan gör att du känner dig lycklig – på riktigt.
5. Skriv en tacksamhetsdagbok
Innan du går och lägger dig på kvällen så ska du skriva ner tre saker du är tacksam för. Det kan vara både små och stora saker men något som du uppskattar och värderar med livet och dagen som varit.
Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT
Läs mer:
Lyckoforskaren Micael Dahlén: Så hittar du meningen med livet
Rangan Chatterjee: "Så kan du förändra ditt liv – på fem minuter"