Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Du behöver inte älska din kropp!

20 jul, 2017
AvCecilia Edström
Vi ser ut som vi ser ut – och det bästa är att acceptera det. När vi fokuserar mer på aktiviteter och mindre på vårt yttre blir vi automatiskt nöjdare med oss själva.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns i huvudsak två sätt att se på sin kropp.

Ett: Som ett hjälpmedel för att kunna göra projekt. Tänk allt din kropp kan uträtta, den kan till exempel gå, springa, utföra en massa sysslor och ge dig njutning. I det här synsättet ingår också ofta att man har en positiv inställning till fysisk aktivitet, som något glädjefyllt och bra för hälsan.

Två: Som ett projekt i sig som ska formas för att i så hög grad som möjligt leva upp till de kulturella uppfattningarna om vad som är ”snyggt”. Här ingår ofta en syn på fysisk aktivitet som ett verktyg för att kunna påverka sitt yttre.

De flesta som har en positiv kroppsuppfattning tänker mer på vad deras kroppar kan göra än på hur de ser ut, visar forskning från Göteborgs universitet. Studien gjordes på 14-16-åriga svenska ungdomar, men är lika relevant för vuxna.

Läs också: Bli snällare mot dig själv och få riktig självkänsla

Kristina Holmqvist Gattario, forskaren som höll i studien, analyserade intervjuer där ungdomar med en positiv kroppsuppfattning delade med sig av sina tankar kring kropp, utseende, fysisk aktivitet och ideal:

Annons

– Ett utmärkande drag var att de hade en accepterande attityd gentemot sina kroppar, och att fokus låg på funktion och aktivitet, alltså vad man kan använda kroppen till, snarare än hur man upplevde sin kropps utseende, sammanfattar hon studien.

Alla var också medvetna om de snäva och i många fall ouppnåeliga utseendeidealen i vår kultur.

– De var kritiska till utseendenormen som finns, och hur den påverkar mångas kroppsuppfattning på ett negativt sätt. Den skapar en osäkerhet och en känsla att vara otillräcklig, som företag i sin tur utnyttjar för att sälja produkter och behandlingar.

Det effektivaste sättet att bli mer nöjd med sig själv är med andra ord att aktivt och medvetet fokusera om tankarna till allt man faktiskt kan göra med hjälp av sin kropp.

Ofta, när media tar upp ämnet utseende, fastnar man vid uppmaningar som: Var kroppsnöjd, älska din kropp! Men det är alltså att närma sig ämnet från helt fel håll.

Annons

I själva verket är det ointressant om man älskar sin kropp eller inte. Att älska, eller för den delen vara stolt eller nöjd, är känslor. Och känslor är lite som vädret, de kommer och går. Vi behöver inte lägga så stor vikt vid dem. Även en anorektiker kan känna att hon älskar sin kropp efter en dag när hon inte ätit något alls. Men ingen kan påstå att hon har en sund kroppsbild för det.

Men genom att ändra sitt sätt att tänka, och handla, kan man ändra fokus från utseende till funktion och bli mer nöjd – och då handlar det inte bara om kroppen, utan om hela livet!

4 sätt att bli mer livsnöjd
1. Tankedistansering

Uppmärksamma vilka tankar du har om dig själv. Ofta ligger de och skvalpar i bakgrundssuset och vi är inte riktigt medvetna om att vi har dem. Ändå påverkar de oss enormt mycket. När vi bestämmer oss för att bli medvetna om dem brukar de träda fram tydligare, automatiskt. Det är ofta tankar som väcker starka känslor, som skam, sorg och rädsla. Förtydliga för dig själv att det du tänker inte är sanningen. I stället för ”jag är ful”, så byt till ”jag märker att jag tänker att jag är ful”. Det tillägget hjälper till att skapa en distans mellan tanken och känslan.

Annons

2. Mindfulness och acceptans

Låt alla tankar, känslor och kroppsförnimmelser finnas, utan att värdera dem. Vilket skickar lugn-och-ro-signaler till hjärnan. Andas lugnt. Låt allt vara som det är. Ganska snart kommer du att märka att det kommer nya tankar och känslor, att det pågår ett ständigt flöde. Och det blir tydligare att det just bara är tankar och känslor. De är inte farliga. På det sättet behöver vi inte påverkas fullt så mycket av dem.

3. Självmedkänsla

Känn omtanke och värme gentemot dig själv, försök att se dig som din egen bästa vän. Ta emot dig själv i de tankar och känslor som du har. Och påminn dig om att du inte är ensam. Alla har sina saker de kämpar med. Och ja, du har rätt att bry dig om dina ”små” problem, fast det är krig och elände i stora delar av världen. Du bryr dig inte mindre om andra för att du också visar omtanke gentemot dig själv. När vi kan ta hand om oss själva ger vi signaler till hjärnans trygghetscentra att vi inte är hotade – och vi känner oss lugnare och mer tillfreds.

Annons

4. Ändra tankar med beteenden

När vi gör något som känns orimligt läskigt, som att gå till stranden i bikini, får hjärnan ganska snabbt signaler om att det visst inte var så farligt ändå. På det sättet byter vi fokus och kopplar successivt om tankarna. Vi slutar att vane-tänka att vi behöver begränsa oss på olika sätt, på grund av att vi ser ut si eller så.

Av: Anna Carsall

 

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)

 

 

Annons