Dyster & deppig? Så tränar du upp din glädje enligt experten!
Talardrottningen Christina Stielli hyllas både för sina böcker och föreläsningar. Efter boken ”Jag vill vara glad” arbetar hon heltid med att föreläsa om arbetsglädje och medarbetarskap och skrev senast boken ”Skapa arbetsglädje”.
För MåBra berättar hon hur vi själva kan vässa vår förmåga att känna glädje.
Är glädje en förmåga eller en egenskap?
– Hjärnan kan tränas precis på samma sätt som vi tränar en ben- eller armmuskel! Jag kan träna mig till an annan attityd som i förlängningen stärker upp min egen grundnivå av glädje i kroppen. Glädje är inte ett resultat av det som händer i livet, det är någonting vi kan göra något åt varenda dag.
Tror du att många tänker tvärtom, att förmågan är något vi föds med?
– Ja! Jag tror att vi är många som har tänkt att glädje är något vi ska jobba och slita emot, att glädje är det som uppstår när vi vinner pengar, får drömjobbet, har råd med drömboendet eller hittar den perfekta partnern. Det är självklart fantastiska saker men det är inte det som gör att vi blir lyckliga rakt igenom, det bidrar men vi behöver träna också.
Kan du ge ett exempel?
– Man menar att av 100% glädje i kroppen så kommer 50% av arv, gener och miljö, 10% är sådant som är ”rörligt” från dag till dag och 40% kan vi träna. Det är rätt mycket!
Hur gör man då för att pumpa upp sin glädje?
– Det ÄR enkelt trots att det kan låta komplicerat när man säger att man måste uppgradera sin hjärna. Våra hjärnor är negativt programmerade, vi är programmerade att se saker från den mörka sidan och vi är programmerade för att misstro andra. Allt kommer ju av att hjärnan är rätt gammal … den har ju inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren. Så det handlar om att försiktigt programmera om den!
4 knep för att bli gladare – Christina Stiellis bästa tips:
Hur gör man för att vässa lyckokänslan? Här är fyra effektiva knep!
Läs mer här: Expertens 4 enkla sätt att jobba upp din lyckokänsla!
FOTO: Kristian Pohl/Peter Knutsson
BILD: Thinkstock