Artikeln innehåller reklamlänkar
Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Experten: Därför är det nyttigt att släppa kontrollen

02 nov, 2018
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Ung kvinna cyklar i höstskog, skrattar och släpper taget om pedalerna.
Är du ett kontrollfreak som alltid är effektiv och får saker gjorda? För att livet ska bli roligt måste du våga släppa kontrollen ibland. Här är expertens tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Går du på i samma hjulspår, med ständigt fokus på vad som måste göras och att det görs på rätt sätt? Superbra, du är effektiv och skicklig. Men är du lycklig? Inte? För att få ett riktigt givande liv måste du också släppa kontrollen ibland.

— Att släppa självkontrollen skapar en positiv spiral. Det är något man växer av. Man blir gladare och nyfikenheten väcks. Det i sin tur gör att man breddar sitt tänkande och blir mer positiv överlag, säger Nicolas Jacquemot, som skrivit om det i boken ANNONS ”Självledarskap — konsten att hitta rätt i livet och på jobbet”.

Hjälper dig hantera svårigheter

Forskningen visar att positiva känslor breddar vårt tänkande och att det i sin tur leder till att vi hittar nya oväntade och kreativa sätt att resonera och agera. Och när man når dit börjar det hända roliga saker. Om du till exempel spelar fotboll hemma med dina barn och tycker det är roligt, kan det leda till att du går med i ett Korp-lag och får både en ny hobby, motion och vänner. Teorin kallas broaden-and-build och har utvecklas av psykologiprofessorn Barbara Fredrickson vid University of North Carolina. De positiva känslorna har också en annan stor fördel. De får en bestående effekt som gör det lättare att hantera svårigheter senare i livet.

Annons

Allt det här låter härligt, men vad innebär det egentligen att släppa kontrollen? Enligt Nicolas Jacquemot handlar det om att gå utanför sin bekvämlighetszon för att något nytt och spännande ska hända. Till exempel genom att börja göra något som man länge drömt om, men tyckt varit lite galet. Börja sjunga i kör, fast man inte ”kan sjunga”, träna styrkelyft fast man är ”för svag” eller börja rida fast man tycker hästar är lite läskiga.

— För att uppfylla sin dröm måste man släppa på spärrarna och inte tänka på vad omgivningen ska tycka, säger han.

Varför inte testa prova på-kurser?

För den som inte har en tydligt uttalad dröm, har Nicolas Jacquemot ett bra tips.

— Mitt tips är att prova på mycket. Till exempel prova på-kurser. Även om just det du testar inte är rätt för dig så kan du se vilka delar du tycker om: som kreativitet, att få bestämma själv och så kan det leda dig rätt.

Annons

Sist men inte minst: Glöm inte att det aldrig är för sent.

— Många tänker att det är för sent att göra saker efter en viss ålder. Det är det inte. I dag har vi till exempel stora möjligheter att plugga och få studiemedel högt upp i åldrarna. En vän till mig provade på motionsdans när hon närmade sig femtio. I dag reser hon runt i Europa och tävlar med sin danspartner på helger och ledigheter.

— Man kan också byta bostad med någon i ett annat land ett tag för att lära sig ett nytt språk och få nya upplevelser. Garanterat kommer man även att göra nya bekantskaper.

Foto: IBL

 

Läs mer:

Så släpper du din oro – och blir lyckligare!

Så får du kontroll över din rädsla – verktyget som funkar!

Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

 

Annons