Psykologen: Föräldrars skärmtid kan hämma barnets utveckling
Skärmtid är något många föräldrar brottas med när det kommer till deras barn, hur länge de får sitta med skärmarna. Men det många kanske inte tänker på är att det borde vara det omvända – att föräldrar också ska begränsa sin skärmtid. Vartannat barn säger nämligen att de tycker att deras föräldrar håller på för mycket med mobilerna, skriver tv4.se.
Hämmar barnets utveckling
Danska företaget Epinion har frågat 9-14-åringar om deras föräldrar ofta tittar på deras mobiler när de umgås. Då svarade 45 procent att de tycker att det är så.
– Gäller det väldigt små barn, kan det hämma deras utveckling om det händer alltför ofta. Det på grund av att man inte får öva på det viktiga sociala samspelet, säger Siri Helle i Efter fem.
Värst för de små barnen
Siri menar att för de större barnen kan man ändå förklara att vuxna ibland behöver titta på mobiltelefonerna för att uträtta ärenden som att exempelvis betala räkningar. Men de små barnen har svårare att förstå det.
– Små barn har ju svårt att förstå, de märker bara att de inte får kontakt. Och det kan bli väldigt frustrerande och konstigt för dem.
Vägledning från Folkhälsomyndigheten
Förra året kom Folkhälsomyndigheten med en vägledning till föräldrar att ha överenskommelse om skärmtiden hemma. Att man kan tänka på att lägga undan mobilen vid exempelvis middagsbordet, så att man får en stund att umgås utan skärmar.
– Och då gäller det inte bara barnen utan faktiskt föräldrarna också. Så att man får den här tiden tillsammans, säger Siri till tv4.
Foto: TT/Shutterstock