Gör det själv: Bli fri från oro - steg 2
Steg 2: Se på orostankarna med nya ögon
Parallellt med beteendeexperimenten kan du arbeta med orostankar – om vad som hände, vad som skulle kunna ha hänt, vad som kanske kommer att hända…
Vi är så nära våra tankar att vi har svårt att ställa oss vid sidan om och se dem som ”bara tankar” som kommer och går genom skallen oavbrutet, något som är en ”funktion” som helt enkelt bara finns där. Det är också svårt att uppleva tankar som varken sanna eller falska, och inse att tankar är automatiska händelser i hjärnan som skapas beroende på de intryck vi får och på våra tidigare erfarenheter.
Att träna sig på att se på våra tankar som en funktion, ungefär som vår andning, är svårt – men välgörande. När ångesten slår på och tankarna löper amok kan det vara rätt skönt att veta att det ”bara är tankar”. Det här experimentet kan hjälpa dig att hitta en välgörande distans till dina tankar:
Uppgift: Tänk på en citron
Slappna av. Tänk dig så att du håller en citron i handen. Den är lysande gul och lite tung. Tänk dig att du tar fram en kniv och skär den itu. Den är mogen och saftig. För citronen till munnen och bit djupt i fruktköttet. Känn hur saften rinner runt tungan och ner i halsen…
Vad hände? Fick du en särskild reaktion i munnen? Började saliven rinna till? Kanske kände du en syrlig smak?
Reflektera över följande: Du tänker alltså på en citron – och din kropp reagerar som om du verkligen biter i en citron. Är tanken sann? Är känslan sann?
Om enbart tanken kan sätta i gång en så kraftig kroppsprocess, vad händer då med andra tankar? Som: ”Jag kommer aldrig att hinna i tid!” Eller ”Hon är försenad, det har säkert hänt henne något hemskt…”
Tänk efter, har du många sådana tankar som ständigt dyker upp och skapar en ”citroneffekt” i din kropp?
Uppgift: Boka grubbeltid
Gör så här:
Boka in 30 minuter på eftermiddagen i almanackan. Ställ larmet på mobilen så att du blir påmind, du ska verkligen använda den här tiden till grubbel och oro.
Varje gång du fastnar i grubbel under dagen, påminn dig om att fokusera på det under din grubbeltid.
Under grubbeltiden: Sitt ner för dig själv och gå igenom alla tankar som du brukar älta kring.
Skriv gärna ner tankarna. Försök att belysa dem från alla möjliga håll och vinklar och oroa dig precis så mycket som du vill. Sätt stopp efter exakt 30 minuter.
AV: Lars Ström Lars Ström (texten är hämtad ur bilagan MåBra Psykologi som medföljde nr 10 2011)
BILD: Thinkstock
LÄS OCKSÅ: