OS-boxaren Ginny lever med OCD – måste vara helt ren
Virginia ”Ginny” Fuchs tränar och tävlar på elitnivå för det amerikanska boxningslandslaget. I bagaget har hon bland annat ett VM-brons och 2021 tävlade hon i OS. Men vad som skiljer henne från många andra idrottare är att hon har ett krävande tvångsbeteende som upptar flera timmar av hennes dag – varje dag.
Tvättar sig i timmar varje dag
Ginnys OCD tar sig uttryck i framförallt renlighet. Bland annat använder hon 8-12 tandborstar varje gång hon ska borsta tänderna. Innan hon borstar tvättar hon munnen noga – både på insidan och utsidan. Med plasthandskar på. Hon hinner sedan bara borsta en kort stund med varje tandborste innan den känns så smutsig att hon måste ta en ny.
Hon kan lägga upp emot 500 dollar i veckan på rengöringsprodukter. Så fort hon råkar nudda en sak är den kontaminerad och en lång rengöringsprocess inleds. Allt måste kännas helt rätt, och hon slutar inte förrän hon kommit dit.
En dusch kan ta upp emot en timme – vilket ändå är en förbättring från 2019, då en dusch kunde ta fyra timmar.
– Jag förstår inte varför jag inte kan sluta, trots att jag verkligen vill det, säger Ginny Fuchs.
Beslutet att öppna upp om sin OCD
Länge dolde hon sina tvångsbeteenden, för hon var rädd för att bli dömd. Men i samband med OS-uttagningarna bestämde hon sig för att vara öppen med dem. Ginny förstod att hon skulle vara med sina lagmedlemmar dygnet runt och insåg att hon inte skulle kunna dölja det längre.
KBT hjälper mot Ginnys tvångssyndrom
För att försöka bryta sina beteendemönster går Ginny i KBT-terapi.
I terapin får hon bland annat träna på att borsta klart de rekommenderade två minuterna med en och samma tandborste. Men hon har gjort långt mer extrema saker än så för att ta sig dit hon är idag. Som ett av de mest extrema exemplen nämner hon att hon fått stoppa händerna i en soppåse och sedan gnuggat dem i ansiktet – något vem som helst hade haft svårt att göra.
Så funkar det i boxningslokalen
Hur funkar det i en boxningsring? Med svettiga handskar, smutsiga golv, blod och närkontakt med motståndaren?
Men Ginny säger tvärtom att boxningen är det som räddar henne. När hon boxas struntar hon i att hon får motståndarens svett och smuts på sig. Hon tänker bara på nästa vinst.
– Boxningen är det enda som håller tvångstankarna i schack. Jag vågar inte ens tänka på hur mitt liv skulle se ut utan boxningen.
Vad är tvångssyndrom?
Tvångssyndrom innebär att man har så kallade tvångstankar och tvångshandlingar. Tankarna gör att man tror att man måste göra vissa saker för att få mindre ångest, eller för att man tror att det kommer att hända något hemskt annars. Detta kallas för tvångshandlingar.
Hur mycket tid tvångstankarna och tvångshandlingarna tar är olika för olika personer. Under vissa perioder kan man känner mer tvång och ibland mindre.
Foto: TT/Instagram
Källa: SVT, Sports Illustrated