Så hanterar du härskartekniker på jobbet – Elaine Eksvärd tipsar
Människan har ägnat sig åt härskartekniker i alla tider – men när Elaine Eksvärd 2008 släppte boken Härskarteknik, som idag sålt i en kvarts miljon exemplar, så blev det en snackis. Plötsligt fick man upp ögonen för även subtila härskartekniker och hur de faktiskt får oss att må.
Härskarteknikerna förändras
Sedan dess har ämnet bara växt, men också förändrats i takt med samhällsutvecklingen. Det har blivit svårare att utöva härskartekniker när folk vet vad det är. Vi har dessutom generellt blivit mer retoriskt medvetna.
När sedan pandemin kom skedde det allra största skiftet i hur vi människor kommunicerar och interagerar – vilket givetvis även påverkat härskarteknikerna.
Våra kommunikativa förmågor har ändrats, och många har plötsligt blivit mer socialt, verbalt och kommunikativt osäkra i fysiska möten. Introverta har plötsligt fått nya förutsättningar i de digitala mötena, medan de som varit socialt begåvade i fysiska möten kan ha mött utmaningar.
– Under pandemin uppdaterade jag Härskarteknik med ett nytt kapitel om digitala härskartekniker. Det är inte bara ett virus som muterat, utan även härskarteknikerna. Digitala härskartekniker kan till exempel vara när vi stänger av kameran när någon annan pratar eller multitaskar under ett möte. Och nog har vi alla själva både drabbats av och gjort oss skyldiga till detta, säger Elaine Eksvärd.
Video: 5 härskartekniker att se upp för
Vem tar till härskartekniker?
– En person med dålig självkänsla som inte kan skilja sak från person är nog mer benägen att omedvetet ta till härskartekniker, exempelvis martyrmetoden. När de får feedback tar de inte det professionellt utan personligt. Men det kan också yttra sig genom projiceringsmetoden, att man alltid tar feedback som en attack och går till motangrepp, förklarar Elaine och fortsätter:
– Härskartekniker har inget kön, men kvinnors härskartekniker är ofta mer subtila och sker i tystnad, medan mäns är mer uppenbara.
Dock är det viktigt att komma ihåg att härskartekniker ofta är omedvetna – och att vi alla faktiskt tar rollen som härskare då och då. Det gör det inte mindre obehagligt, men är en bra insikt om hur ofta vi faktiskt hamnar i den här maktobalansen.
Här ger Elaine några exempel på härskartekniker på arbetsplatsen och hur du kan hantera dem.
1. Prata om sina kollegor istället för till
Man tar inte konflikten med den som berörs utan sprider rykten. Det är inte alltid intentionen, men det blir resultatet.
Retoriskt fulknep: Negativ Priming – kollegan som sprider rykten sprider också en negativ bild av dig till gemensamma kollegor.
Tips på motstrategi: Det är alltid jobbigt att på omvägar få höra att man gjort något fel. Jag skulle dels fråga budbäraren av ”skvallret” att berätta vad du ska göra med den informationen och sedan be samma person att uppmana ”skvallraren” att gå direkt till dig nästa gång så du har chans att be om ursäkt.
2. Att gömma sig bakom chefskjolen istället för att gå direkt till den det berör med en konflikt
Plötsligt säger din chef att det finns de som tycker du beter dig illa, men du får inte veta varifrån det kommer. Resultatet blir att istället för att kunna bemöta en kollega så misstänker du alla och känner dig liten och fel i sammanhanget, vilket kan ge psykisk ohälsa.
Retoriskt fulknep: Negativ Priming av hela arbetsplatsen – istället för att du får chansen att lösa konflikten med kollegorna det berör så misstänker du att alla kollegor tänker så om dig.
Tips på motstrategi: Säg så här till chefen: ”Jag är glad att jag får reda på det här, men vill gärna ha en chans att lösa det och be personen om ursäkt. Men nu har jag två problem: dels vet jag inte vem jag ska be om ursäkt till, dels mår jag dåligt på jobbet och misstänker alla. Det känns inte rättvist eller hälsosamt.”
Mailuthängningar
Någon mailar kritik och sätter andra kollegor och chefer på kopia, helt i onödan.
Retoriskt fulknep: CC-metoden/populationsargument, det är när man använder populationen (fler människor) för att få dig att känna dig liten i sakfrågan.
Tips på motstrategi: Svara alla tillbaka på kopia: ”Tack för feedback, jag är glad att du sade till. Men du, jag ser att du har satt Eva, Kai och Li på kopia, jag förstår inte riktigt vad de har med det här att göra? Är det något jag missar? Vill du förklara? Då avslöjar du den här personen som försöker exponera dig inför alla.
Andra vanliga härskartekniker på jobbet
Känner du igen dem?
Tidsmetoden
”Jag har jobbat här längre än du”. Folk använder tidsreferenser för att trycka ned dig.
Hierarkimetoden
”Jag är faktiskt överläkare och du är bara…” Man utnyttjar sin position för att trycka till sammanhanget.
Tystnadsmetoden
En person går från att hälsa glatt till att verka sur på dig utan förklaring, så kallat silent treatment.
Foto: TT