Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar
Uppemot 20 procent av befolkningen beräknas vara högkänsliga, eller HSP som det också kallas (efter engelskans highly sensitive person). Att vara högkänslig är inte en diagnos, utan ett karaktärsdrag som innebär att man tar in fler intryck och även analyserar och känner in mer än andra. Högkänsliga personer kan därför bli utmattade av stressiga miljöer och högljudda sociala sammanhang. Det blir helt enkelt för många intryck för det känsliga nervsystemet.
Högkänslighet ska inte förväxlas med att vara introvert. Högkänsliga kan vara såväl extroverta som introverta, eller en blandning.
Må bra på arbetsplatsen som högkänslig
Trots att stresstålighet och flexibilitet inte är den högkänsligas främsta styrka kan högkänsliga människor absolut ha både högpresterande och stressiga jobb. Men en alltför stökig arbetsmiljö och för liten möjlighet till återhämtning i kombination med egna, högt ställda prestationskrav leder lätt till utmattning för den som är HSP. Därför är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och se till att balansera upp stressiga perioder med tillräcklig vila.
Underlätta för dig själv genom att välja jobb utifrån ”Var passar jag inte in?”. Avstå dem, och lägg din kraft på jobb där du tror att du kan trivas.
Fördelar med att vara högkänslig på jobbet
Studier visar att människor som är HSP har god arbetsförmåga, är hängivna, respekterar deadlines och undviker misstag. De är dessutom lyhörda för både individers och den egna organisationens behov, empatiska, kreativa och är bra på att skapa och förmedla visioner.
Så se din högkänslighet som en unik kraft. Här är några saker som gör att den kan frodas på bästa sätt.
Anpassa din arbetsmiljö så gott du kan
Om det finns element på arbetsplatsen som stör din koncentration, försök att åtgärda dem. Be om avskärmning och noicecancellinglurar för att minska intrycken. Då kan du arbeta och trivas som bäst. Du behöver också tid att anpassa dig till nya saker – acceptera det.
Analysera dina behov och talanger
Innan du kan vänta dig förståelse från andra måste du förstå dig själv, såväl dina behov som dina styrkor. Vilka är dina unika talanger? Vad tycker du är riktigt roligt på jobbet? Vilka förutsättningar gör att du arbetar som allra bäst? Behöver du total tystnad? Vill du helst jobba hemma? Kortare dagar? Eller trivs du med sällskapet och samarbetet? När du klargjort detta för dig själv är det lättare att vara tydlig inför andra.
Utgå från ditt behov av återhämtning
Det är lätt för högkänsliga personer att bli överstimulerade på jobbet, och det är därför extra viktigt för dig att de till att planera in återhämtning och self-care. Sätt upp rutiner för att ladda batterierna före, under och efter arbetsdagen. Ladda batterierna med något lugnande innan jobbet. Börja morgonen med ett bad, en stunds yoga eller promenad med lugn musik i lurarna. Hitta sedan små minipauser för egentid på dagarna. Tanka gärna energi med egentid i naturen.
Äg dina olikheter
Som HSP skiljer du dig lite från mängden. Det här vet du, men många högkänsliga försöker ändå att passa in genom att göra saker på samma sätt som alla andra. Men det passar inte dig. Det får inte dig att blomma ut, det skapar snarare bara frustration och utmattning. Du har känselspröten ute jämt, och det gör att du ser saker annorlunda, du känner annorlunda och du har insikter som andra saknar. Acceptera dina olikheter och vänd det till fördelar istället.
Träna på att synas och höras
Du kanske inte trivs så bra med att stå i fokus, framför allt inte om du dessutom är introvert. Men människor är rädda för det de inte förstår, och om de inte förstår dig ser de dig som annorlunda. När du själv accepterar vem du är ger det dig självkänsla, vilket gör det lättare att ta plats.
Prata med chefen
Bra utvecklingssamtal och konstruktiv feedback gör att högkänsliga personer kommer till sin rätt på arbetsplatsen. Förklara dina behov och styrkor. Däremot behöver du inte nödvändigtvis berätta för din chef eller dina kollegor att du är högkänslig. Den som inte är påläst i ämnet kan missuppfatta och tolka det som svaghet.
Och kom ihåg att du inte är ensam. Var femte person är som sagt HSP.
Inspirerat av: Highly Sensitive Refuge, Amelia
Foto: TT