Världsmästarens minnesknep: Så här gör jag för att memorera saker
Vi är nog många som önskar att vi var bättre på att minnas saker. Telefonnummer, lösenord, namn – saker som faktiskt vore bra att lägga på minnet, varför fastnar de inte?
I tredje avsnittet av Din hjärna, säsong 2 i SVT, reder psykiatrikern och författaren Anders Hansen ut hur minnet verkligen fungerar. Och minnet är mer än bara sparade bilder från förr – varje minne är ett specifikt mönster av aktivitet i din hjärna, som kopplar samman, syn, hörsel, lukter etc. Därför kan till exempel doften av en viss parfym få dig att minnas din mormor, eller ljudet av en gök få dig att tänka på barndomens sommarställe.
Jonas von Essen världsmästare i minne – två gånger
Men något vi är dåliga på att spara i minnet är stora mängder information på kort tid, som vi dessutom inte har ett äkta intresse av. Som en stor mängd siffror, eller i vilken ordning korten ligger i en kortlek.
Sådan typ av minnesverksamhet har vi dock en svensk världsmästare i: Jonas von Essen. Han har till exempel memorerat 100 000 decimaler av pi, OCH svaren på samtliga frågor i senaste Trivial Pursuit(!).
Han gästar avsnittet och berättar hur han gör för att minnas så mycket, och att han som barn hade lika bra eller dåligt minne som alla andra.
– Mitt vanliga minne är rätt normalt, faktiskt, men med hjälp av de här minnesteknikerna kan jag slå på det här och minnas mycket, mycket mer än jag annars skulle kunna göra.
Så får du bättre minne – smarta tekniken
– Grunden i tekniken är att man vill koppla ihop två saker med varandra, man vill göra en koppling i hjärnan mellan något man ska minnas och något man redan har i huvudet, förklarar Jonas von Essen.
Som exempel tar han upp hur han skulle komma ihåg att Anders Hansen heter just Anders, eftersom det är ett ganska vanligt namn som kan blandas ihop med andra.
– Då byter jag ut ordet Anders mot något jag lättare kan koppla ihop med dig, som en and. Då föreställer jag mig dig med en and som sitter på ditt huvud och lägger ett ägg och sen ligger och ruvar där – och då, nästa gång jag ser dig så blir den här visuella kopplingen så stark att jag skulle se den här anden på ditt huvud och då minnas att det där, det är Anders.
Genom att byta ut det som är svårt att komma ihåg mot något som är lätt att komma ihåg så stannar minnet lättare, menar Jonas.
Han bevisar sen att tekniken funkar – genom att på en minut memorera ordningen på 100 ettor och nollor på ett papper, vilket han klarar galant. För Anders går det däremot desto sämre.
Se hela avsnittet av Din hjärna i SVT, om minnen, den 28 januari kl 21.00, eller på SVTPlay
Foto: SVT, TT