Koppla in hjärnan på ett glädjespår
EBT-metoden ger dig koll på stress, depp och orostankar. Knepet är att skicka gladmeddelanden till din hjärna.
– De flesta problem som ångest, orostankar, dåligt samvete och nedstämdhet beror på att hjärnan blivit inställd på ständig stress, säger Laurel Mellin, forskare och docent i medicin med neuropsykologi som specialitet på University of California, San Francisco School of Medicine i USA.
I bästsäljarboken Wired for Joy presenterar Mellin metoden känslomässig hjärnträning, eller på fackspråk EBT, Emotional Brain Training. Du lär dig helt enkelt att själv byta ”spår” i hjärnan och skapa glädje och harmoni i din kropp och dina tankar.
Metoden går ut på att ställa om hjärnan från stressläge till glädjetillstånd. Den utgår från det faktum att hjärnan hela tiden förändras efter hur den används. För 30 år sedan började amerikanska forskare utveckla en antistressmetod som utgick från hur den känslomässiga hjärnan fungerar. Det visade sig att om man kan kontrollera sina känsloreaktioner på ett bättre sätt så minskar stressen. Ur detta har Mellin och kollegan och hjärnforskaren Igor Mitrovic tagit fram EBT.
– Det finns starka band mellan den tänkande och den känslomässiga delen av hjärnan. Vi har en otrolig kapacitet för att medvetet skapa glädje, säger Laurel Mellin.
Den som befinner sig i ett stresstillstånd blir lätt egoistisk, förlorar sin empati och bara kör på. Det gör att både den stressade och de runtomkring mår dåligt. Men vi kan skapa glädjekopplingar i hjärnan genom att ”prata” med och ”skicka meddelanden” till den del av hjärnan som styr hur vi känner och mår.
– Den glädje och det välbefinnande EBT påverkar handlar om att bli i balans med oss själva och männinskor omkring oss. Det ger en inbyggd glädjerespons som utvecklats under årtusenden för att säkra vår överlevnad, ända sedan jägar-samlarsamhället då vi var tvungna att dela med oss och samarbeta.
Kolla stressläget
Det första steget är att ta reda på i vilket hjärntillstånd man befinner sig. Mellin har definierat fem olika lägen på en skala från ”glad” till ”sönderstressad”.
Nästa steg är att med hjälp av de fem verktygen bryta ner de dåliga kopplingarna i hjärnan. De är enkla att använda i vardagslivet för att skickar ut positiva signaler om välbefinnande, lugn, avslappning, fokusering, kreativitet och energi.
– Glädje uppstår inte spontant, utan genom att man aktivt väljer och skapar glädje. Var beredd på att det kan ta lite tid att byta spår, för vissa några veckor, för andra ett par månader. Det kan gå lite upp och ner, men det är som det ska vara, säger Laurel Mellin.
Tanken är inte heller att bli konstant glad, positiv och lugn. Det är normalt att vara stressad eller må dåligt ibland. En balanserad person skiftar mellan de olika tillstånden, ofta flera gånger på samma dag.
Testa din hjärnstatus!
Gör vårt test och lär dig att skapa nya tankemönster. Det är enkelt och effektivt!
Klicka här för att komma till testet!
AV: Charlotta Lindell
BILD: Thinkstock