Öka arbetslusten: Testa första hjälpen mot jobbångest!
Efter semestern är det motigt för de allra flesta att komma tillbaka till vardagen, att passa tider och prestera. Det är helt normalt – och betyder varken att du måste byta jobb eller säga upp dig, för att åka på en jorden-runt-seglats. Låt känslan vara bara.
Försök att successivt fasa in dig på jobbet. Fokusera på hur gott det ska bli med en kopp kaffe och en pratstund med någon kollega. Efter någon vecka, när man vant sig, brukar det automatiskt kännas bättre.
Men har du haft ihållande jobbångest under en tid är den oftast en signal på att du behöver förändra något. I det läget kan man se ångesten som en motivationshjälp att hitta lösningar där man kan må bra igen. Och du är inte ensam.
Läs också: 15 saker du måste rensa ut hemma i dag
– De senaste åren har arbetsglädjen sjunkit
i Sverige. De huvudsakliga skälen är stress på grund av ökad arbetsbelastning och svårigheter att påverka arbetssituationen, skriver socialpsykologen Bosse Angelöw i boken ”Mera arbetsglädje – att utveckla och stärka arbetslusten”.
Du har all rätt att försöka påverka din arbetssituation, genom att till exempel be om avlastning eller få tydligare förväntningar på vad du ska uppnå. Men du kan inte påverka hur det tas emot av chefer och ledning.
– Det finns en växande norm i arbetslivet att man ska älska sitt jobb. Och det finns en risk med det.
För trivs man inte är det lätt hänt att man skuldbeläggs, som individ. Att
det anses vara ett personligt misslyckande, som enbart man själv är ansvarig för, menar etnologen
Magdalena Petersson McIntyre
i sin bok ”Att älska sitt jobb”.
Läs också: Experten: Så slipper du stress under semestern
Visst har man ett eget ansvar att
höja sin arbetsglädje. Men det är samtidigt viktigt att inte göra vantrivsel på jobbet till ett individproblem. Det är ledningen och arbetsplatsen som har ansvar för att förutsättningarna finns.
Fråga: Varför mår jag dåligt?
Ibland kan det vara svårt att veta vad jobbångesten handlar om. Här är fem vanliga orsaker till vantrivsel på jobbet. Stämmer någon av dem in på dig?
1. Du gillar inte arbetsuppgifterna. Inget jobb är roligt hela tiden. Men känner du ingen tillfredsställelse alls i dina arbetsuppgifter betyder det ofta att du behöver en förändring. Oskäliga arbetsuppgifter, sådant som ligger utanför vår yrkesroll eller kompetensområde, drar också ofta ner arbetslusten. Liksom när vi upplever att vi har onödiga uppgifter, som helt enkelt inte borde behöva göras.
2. Du har problem med chefen eller kollegorna. Samarbetssvårigheter eller annat gnissel med kollegorna eller chefen är en vanlig orsak till att folk byter jobb. Den som inte får feedback, och känner sig osynlig, har ofta svårt att känna att den gör ett bra jobb.
Läs också: Tillbaka från semestern? Så hanterar du jobbstressen
3. Du får inte tillräckligt med tid och resurser. För mycket att göra och för lite tid och resurser skapar stress och otillfredsställelse.
4. Du delar inte företagets värderingar. Trivseln på jobbet hänger ihop med hur våra egna värderingar stämmer överens med arbetsplatsens. Upplever vi dem som ett spel för gallerierna, inte förstår dem, eller att de går stick i stäv med vad vi själva tror på, ökar risken för vantrivsel.
5. Du får inte utvecklas. Den som längtar efter att utvecklas och avancera, men inte får den möjligheten, trivs ofta inte.
Lösning: Det kan du själv göra
Du har också ett eget ansvar för din arbetsglädje. Här är sju vägar till större arbetslust:
1. Prioritera återhämtning. Vi behöver regelbundna pauser för att må bra och orka vara effektiva. Gå igenom din arbetssituation och fundera över hur
du kan varva arbetsuppgifter och återhämtning. Det räcker att ta några minuters paus några gånger om dagen – utöver lunchrasten.
2. Se dina styrkor. Fokusera mer på allt du gör och åstadkommer än det du inte hinner med. Det motverkar stress och gör dig lugnare och nöjdare med din arbetsinsats. Du får också mer energi. Reflektera också kring allt som faktiskt funkar på jobbet. Självfallet ska man inte förminska problem, men om vi fastnar i det negativa har det en tendens att kännas ännu större.
Bestäm dig för att aktivt även uppmärksamma sådant som är bra.
Läs också: Ät som på semestern – och gå ner i vikt!
3. Fundera över dina värdegrunder. Varför valde du ditt yrke? Ser det likadant ut nu som då? Eller har du, eller dina arbetsuppgifter, ändrat karaktär? Fundera över hur du kan skapa mer mening, till exempel genom att be om hjälp, utbildning eller byta jobb.
4. Gör en kollega lite gladare. Le mot någon, ge en komplimang eller positiv feedback på en arbetsinsats. Du kommer med stor sannolikhet att få detsamma tillbaka. Glädje smittar av sig.
5. Kartlägg dagen. Gå
igenom dina arbetsuppgifter under en dag. När kändes det lite roligare? När kände du olust? Fundera över om du kan påverka något i de momenten du upplever som trista.
6. Ändra din inställning. Vi kan också jobba på att ändra vår egen inställning – för vår egen skull. I en undersökning bland städpersonal på sjukhus upplevde till exempel en grupp det som tråkigt och meningslöst, medan en annan grupp med samma arbetsuppgifter kände engagemang och meningsfullhet. Personalen i den sistnämnda gruppen pratade med sköterskor, patienter och besökare. De såg det som en del i sin uppgift att få personal och besökare bättre till mods. Deras bredare perspektiv på arbetet fyllde det med mening.
Läs också: Så enkelt hittar du lugnet på semestern!
7. Du är inte vad du gör. När du
reflekterar över sådant du inte riktigt lyckats med, så lägg fokus på det du gjort – inte hur du är. Du har precis samma människovärde som
innan du till exempel blev lite sen med veckorapporten.
Källa: Mera arbetsglädje av Bosse Angelöw
Så undviker ni skilsmässa efter semestern
Läs också: Så undviker ni skilsmässa efter semestern