Lilo blir nedstämd under sommaren: "Deppig av alla krav"
Sommardepression är ett begrepp som inte alla vet existerar, men som faktiskt drabbar många svenskar varje år. Enligt Doktorn.com kan årstiden orsaka depressiva symtom. En vanlig orsak till depressionen är just alla förväntningar och den stress de medför.
Lilo Hakanen, 29 år och kreativ illustratör, längtar redan till hösten. Hon har hela sitt liv ogillat sommaren och lider av det hon själv kallar ”summertime sadness”. Lilo mår dåligt av årstidens värme, krav, förväntningar och kroppshets och för att ge uttryck för det skrev hon ett kort inlägg på sin privata Facebook där hon delade med sig av sin dåliga sommarkänsla:
Varför skrev du inlägget om din ”summertime sadness” på Facebook?
– Jag skrev inlägget innan jag kom till jobbet en påtryckande varm sommardrag då kläder inte kändes som ett alternativ och sminket nästan rann bort på grund av värmen.
Vad ogillar du med sommaren?
– Jag blir deppig av sommarens alla krav. Vi ska göra så mycket, vara utomhus, leva upp till alla förväntningar, ha den perfekta strandkroppen och hinna gör allt som hör sommaren till. Jag ogillar även värmen och att det är ljust hela tiden.
Hur tror du att kroppsfixering påverkar oss under sommaren?
– På löpsedlarna inför semestern läser vi rubriker som ”Få den perfekta sommarkroppen” och på sociala medier jämför vi oss med allt och alla. Jag jobbar deltid i en butik och möter nästan dagligen kunder som tycker att de är för tjocka för att bära vissa plagg. Såklart blir vi deppiga och stressade av årstidens kroppsfixering, det går inte att komma ifrån.
Hur påverkas du av din sommardeppighet?
– Jag får en olustkänsla i kroppen. Jag sover inte lika bra, det är för kvavt och mitt kreativa skapande stagnerar. Så länge man är utomhus är det lugnt men vill man vara inne så kan man nästan få lite dåligt samvete.
Skulle du själv säga att du lider av att vara nedstämd under sommaren?
– Stundtals. Det finns mycket vackert att ta till sig av under sommaren men det är just de faktorerna att min kropp inte riktigt acklimatiserar sig till värmen samt att man känner förväntningar på att man ”måste göra massa saker”. Jag tycker sommaren är överskattad och så har det i stort sätt alltid varit.
Tror du att vi har svårt att prata om nedstämdhet just under sommartider?
– Ja, det tror jag verkligen. När hösten kommer så är det helt plötsligt okej och normalt att ha en höstdepression. Men när man är deppig under sommaren så pratar vi inte om det. Inget vi tar upp i fikarummet. Man ska ju vara glad på sommaren.
Känner man sig låg under sommaren så finns det en del olika saker man kan göra själv för att må bättre igen – vi ringde och frågade Anna Bennich Karlstedt som är legitimerad psykolog och legitimerad terapeut samt författare:
– Fundera på vad du eventuellt har förändrat i och med det försämrade måendet. När man känner sig nere brukar man ofta sluta göra saker som man brukar må bra av och förändra sina beteendevanor och det är sällan bra på lång sikt. Det kan vara saker som att träna, träffa kompisar, dra upp rullgardinen på morgonen och så vidare. Man behöver inte förändra allt på en gång men att i små steg i taget föra in sånt som man vanligtvis tycker om att göra, eller mår bra av, brukar leda till att det känns lite lättare på sikt, säger Anna.
Något som också är viktigt är att röra på sig – fysiskt aktivitet är otroligt hjälpsamt mot både stress, sömnstörningar och nedstämdhet.
– Det handlar inte om att man behöver gå till gymmet och köra stenhårda pass utan det räcker gott att man ökar sin aktivitet, kanske börjar promenera en stund varje dag för att få effekt, säger Anna Bennich Karlstedt.
– Det är också bra att påminna sig om att det är okej att vara nedstämd ibland, alla har sina tuffa perioder. Lite självmedkänsla, att kunna förstå, trösta och ta hand om sig själv, skulle de flesta behöva träna sig i när det är tungt.
Är det så att man mår riktigt dåligt och har känt sig låg och deprimerad under en längre tid är det dock viktigt att man söker hjälp och inte bara försöker ta sig ur det på egen hand.
– Sök hjälp på närmaste vårdcentral eller öppenpsykiatrin, det är viktigt att komma ihåg att det finns beprövad behandling som hjälper vid depression, säger Anna Bennich Karlstedt.
Artikeln publicerades först på elle.se