Blir du manipulerad av "Dark psychology"? Så vet du
Med mörk psykologi menas att det finns en dold agenda med själviska motiv – manipulation kort sagt. Ofta på bekostnad av andra, förklarar psykologen David Waskuri i DN.
Mörk psykologi och manipulation i sociala medier
Sociala medier har stort inflytande på vår världsbild, så när antalet inlägg med fokus på dolda agendor ökar är det ännu viktigare att vi uppmärksammats på fenomenet.
En del av inläggen är raka instruktionsfilmer om hur man ska göra för att manipulera andra människor för att få sin vilja igenom. Exempelvis genom att spela på känslor, vår önskan av att bli omtyckta och vårt dåliga samvete. Andra varnar istället för dessa toxiska tekniker.
Det finns också en djupare nivå av manipulation. Eftersom många människor inte gillar att göra som de blir tillsagda tar man ibland till en mer avancerad, och lite otydligare version av mörk psykologi, och uppmanar helt enkelt till att göra tvärtom. I förlängningen kan det skapa just få den effekten man vill, fast på ett mer sofistikerat och långsökt sätt.
En annan variant är tyst behandling, att helt enkelt frysa ut något tills den göra som man vill, idag även vanligt kallat "gaslighting".
Vanligt bland narcissistister och psykopater
Ingen av dessa metoder är nya, men har generellt sett använts mest av narcissister och psykopater. Det nya är att det börjar användas mer offentligt och skamlöst. Det kan starta igång negativa spiraler, även det inte behöver vara särskilt elaka gärningar som åsyftas (och ska vi vara ärliga är det ju så att vi alla lite var till mans använder dessa tekniker utan att ha ett mörkt sinne.) Men generellt vill vi ju inte bli manipulerade – och därför kan det vara bra att då och då analysera såväl sitt egna beteende som andras avsikter.
En bra påminnelse kan vara att fråga sig själv: Är du öppen och ärlig i det du gör eller får du dåligt samvete? Finns det en långsiktig vinst för den andra personen, eller gynnar det bara dig?
När det kommer till andras avsikter råder David Waskuri till att vara vaksam och medveten, och framför allt – våga lita på dina känslor. Om du känner dig ledsen eller utnyttjad och om det inte känns bra ska du inte gå med på det som avsändaren vill.
Foto: TT