Nisse Hallberg om sin svåra hypokondri: "Total panik"
Hypokondri har blivit en term många slänger sig med för att vara roliga, eller för att överdriva hur hur mycket vi bryr oss om vår hälsa.
Men för många människor blir sjukdomsrädslan en sjukdom i sig, som kan orsaka allvarliga psykiska problem och i värsta fall leda till självmordstankar.
En som lidit av hypokondri hela sitt liv är komikern Nisse Hallberg, som även gästar andra avsnittet av Hypokondrikerpodden, tillsammans med Håkan Iwar och farmaceuten Ynette Gustavsson.
– Jag säger oftast att jag mår bra, för att slippa prata om det, säger han i podden.
Det är svårt att sätta en siffra på hur många som lider av allvarlig hypokondri idag, just eftersom användningen av begreppet blivit så släpphänt.
Hypokondri som resultat av trauma
Hypokondri kommer ofta ur ett trauma, en stark upplevelse som satt starka emotionella spår. Och så var det även för Nisse Hallberg.
– Min hypokondri kan bottna i en sak som hände när jag var barn och fick en godis av ett äldre barn, som sedan sa att godiset var giftigt och jag hade tio minuter kvar att leva, berättar Nisse Hallberg.
Händelsen gav unge Nisse en total panikattack. Han trodde att han skulle dö.
En annan traumatisk upplevelse var när JAS-planet störtade på Långholmen under Vattenfestivalen 1993. Efter det har Nisse varit flygrädd.
Rädslan för sjukdomar kom i samband med att Galna kosjukan spred sig genom Europa på 90-talet.
– Jag åt en hamburgare i London, och sen var det kört. Det var då som hypokondrin tog fart.
Den då 15-årige Nisse Hallberg började söka reda på symptomen för sjukdomen och kände att allt stämde in – till och med balansen hade börjat svikta. Han sökte vård och fick göra skiktröntgen.
– Jag lärde mig ”lingot” – fick läkare att göra som jag ville”, berättar han vidare i podden.
Lyssna på hela avsnittet av Hypokondrikerpodden här, eller där du hittar poddar.
Det här är hypokondri:
- Generellt sett handlar hypokondri om katastroftankar som tar över ens liv. Den drabbade söker ofta vård och vill utreda vad det är man har, och kan ha svårt att ta in att inget skulle vara fel. Det blir en typ av tvångstanke att man skulle vara sjuk på något sätt.
- Det finns primär och sekundär hypokondri. De som har primär hypokondri känner en tvångsmässig rädsla som ger en ständig stress som ger en tydligt negativ påverkan på livet. Symptomen ska ha funnits i minst sex månader. Ofta förknippat med dubbeldiagnoser, som depression och ångestsjukdomar.
- Den som har sekundär hypokondri har en bakomliggande sjukdom som orsakar de hypokondriska symptomen.
- 60-80 procent av alla hypokondriker lider också av någon annan typ av psykisk ohälsa.
Foto: TT
…
Läs mer: