”Jag orkar inte fira jul med familjen” – Trött eller depression?
Att fira jul tillsammans med familjen kan nog ta musten ur de flesta om man satsar stort. Kanske speciellt om det är med en stor familj, där många munnar ska mättas, många viljor ska pusslas ihop och många julklappar ska inhandlas.
När man hellre vill ligga hemma på sofflocket och vila än att fira jul med sin familj – vad betyder det då egentligen? Och är det okej att välja bort familjen?
Den här frågan fick Relationsakuten i Tv 4 Nyhetsmorgon, från en farmor och mormor som helt enkelt inte kände att hon orkade med alla barn och barnbarn, samt allt ståhej och julklappsköp.
"Jag orkar inte fira jul med familjen"
"Jag orkar inte fira jul med familjen", säger avsändaren. Det här var också något som fick hennes barna att reagera och bli oroliga för att hon var deprimerad. Eftersom de annars alltid brukar fira högtider ihop.
– Det är också ganska fint att vara saknad på det här viset, svarar psykologen Anna Bennich och fortsätter:
– Det säger ju någonting om att hon är väldigt omtyckt och uppskattad. Det är en del som folk gärna vill ska ligga hemma på sofflocket. Så det här får vara en kärleksförklaring ändå.
Psykologen Anna Bennich svarar: Kan vara depression
Sedan går hon in på själva frågan som tas upp här.
– Det är klart att man får göra som man vill. Men är det kanske depression? Om man börjar förändras ganska mycket så kan det vara tecken på någonting annat. Det vill säga, om man har mindre energi över, om man inte tycker att saker känns roliga längre och så vidare …
Bennich menar att visst kan det kännas så utan att det handlar om depression, livet går ju upp och ner för alla.
"Depression är ju väldigt, väldigt vanligt"
– Men om det håller i sig länge och man börjar känna av det i andra områden också så är det nog bra att kolla upp det, för depression är ju väldigt, väldigt vanligt. Det är ju en folksjukdom, fortsätter Anna Bennich.
Något annat att vara uppmärksam på förklarar psykologen är om folk omkring en börjar fråga hur man egentligen mår.
– Frågor som "Hur är det?" "Jag känner inte riktigt igen dig?" Kan också vara tecken på depression.
Ett alternativ kan vara att förenkla julen en hel del
Vill man egentligen fira jul med familjen men känner att det blir för mycket så kan man förstås också säga det till familjen och kanske föreslå förenklat julfirande tillsammans. Det kan till exempel handla om:
- Att ha julklappslotteri, där alla köper EN julklapp istället för att köpa julklappar till alla. Eller att köpa något enkelt, som till exempel presentkort, och samma sak till alla.
- Att dra ner på julmaten och bara ha det allra viktigaste på julbordet. Eller köpa färdig julmat om man har möjlighet till det.
- Att begränsa tiden man firar tillsammans. Kanske kan man ses en kortare stund på eftermiddagen och till exempel bara fika tillsammans?
Det är då också viktigt att vara tydlig med var ens egna gränser går. (Ser man sedan väldigt olika på det så kanske man väljer att dela på sig ändå.)
Källa: Relationsakuten, Tv 4 Nyhetsmorgon Foto: TT