Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

5 orsaker till att vi gråter – utan egentlig anledning

28 jul, 2020
varfor grater
Kommer tårarna trots att du egentligen varken känner dig ledsen eller tycker du har något att gråta över? Det finns tillfällen då det är vanligt att gråta trots att vi inte är beredda på det, här är fem anledningar det skulle kunna bero på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många tillfällen då tårarna rinner utan att vi egentligen är ledsna – när det är skolavslutning, när vi ser gulliga djur räddas ur situationer som kunde slutat tragiskt, när vi är på bröllop och båda säger ja … Och det här är helt normalt och inget konstigt.

Men om du bara sitter och stirrar framför dig och tårarna börjar trilla, eller om du mitt i någonting annat känner en sorgevåg skölja över dig utan egentlig anledning, då är det något annat. Om du undrar varför du är ledsen egentligen, så finns det ofta en orsak som är bra att ta reda på.

”Gråtstunder kan ha en fysisk orsak, men de indikerar också att du har byggt upp en hel del undermedvetna känslor som du inte bearbetar,” säger Yvonne Thomas, psykolog specialiserad på relationer och självkänsla, till Shape.

Här är några möjliga anledningar till att du gråter utan att veta varför. Blir du ledsen utan att veta varför så ta hjälp att gå till botten med vad som egentligen ligger bakom!

Annons

1. Dina hormoner är i obalans

Kanske har du upplevt den känslomässiga berg- och dalbana som dagarna före mens kan vara? När extra mycket hormoner är i omlopp påverkar det vårt humör och det är inte ovanligt att vi får lättare till gråt. Stress och oro kan förstärka den här typen av känslor och det finns förstås även annat än pms som skapar hormonell obalans i kroppen.

Rutiner och ordentligt med sömn blir extra viktigt under perioder som hormonerna spelar dig ett spratt. Om du misstänker att något inte står rätt till så kontakta läkare för att reda ut vad det är som inte stämmer.

2. Du är deprimerad

Det kanske börjar med att det händer något sorgligt som du behöver få sörja en period … men så dröjer sig den där tunga känslan kvar i veckor eller månader. Eller så börjar livet bara kännas mer och mer färglöst och du kanske tappar humöret oftare. Och gråten kommer utan att du har en aning om varför.

Annons

Vid depression är det också vanligt att man känner sig väldigt trött, att man har svårt att njuta av sådant man tidigare tyckt om och man kan även få fysisk värk. Det är heller inte ovanligt att man känner sig arg, irriterad och frustrerad. Tror du att du är deprimerad så kontakta läkare för att få hjälp att komma vidare.

3. Du är eller har varit extremt stressad

Stress är något vi alla känner av, mer eller mindre och mer ofta eller mer sällan. Men när stressen känns överväldigande så är det inte ovanligt att tårarna börjar rinna. Det kan alltså vara ett tecken både på att ta det lugnare men även på att ta mer hand om dig själv och lyssna på dina egna behov.

Försök hitta sätt att koppla av och komma ner i varv på, gå i naturen, gör yinyoga, andas … Och börja gärna varje dag med att fråga dig själv vad du behöver just den här dagen.

4. Du lider av oro eller ångest

Oro och ångest skapar en stress i kroppen som kan bli svår för kroppen att hantera. Känslorna blir ofta överväldigande och kan leda till tårar. Om du ofta känner dig orolig eller om du får ångestattacker så ska du genast söka hjälp för att komma till botten med problemet och få hjälp att må bra igen.

Annons

5 Du behöver sova och vila

Det finns en anledning till att små barn gråter när de blir trötta. Det hjälper kroppen att komma ner i varv, vi kan alltså helt enkelt lugna ned oss genom att gråta. Om vi inte sover ordentligt som vuxna kan samma sak hända, för att vi ska lugna ner oss.

Sömnbrist kan också leda till mer oro och jobbiga känslor kan kännas överväldigande om vi är extra trötta. Skapa bra sömnrutiner som ger dig de timmar du så väl behöver.

Foto: TT

LÄS MER:

Deprimerad eller ledsen? Lär dig förstå den viktiga skillnaden

Är du deprimerad utan att veta det? 5 symtom att hålla koll på

12 oväntade råd som minskar din stress

Annons