Psykologen: Så påverkar sociala medier din mentala hälsa
Till vardags arbetar Siri Helle inom primärvården med KBT-behandling av stress, depression och relationsproblem. Hon är även författare och skrivit flera böcker.
I boken Smartare än din telefon skriver hon om hur vi ska använda mobilen för att må bättre, bli effektivare och stärka relationer.
– En vanlig missuppfattning är att skärmtid och sociala medier skulle orsaka psykisk ohälsa. I studier så ser man att skärmtid i sig inte har så stor påverkan på måendet, säger hon.
Gör sociala medier att vi vår dåligt?
Däremot menar Siri Helle att man bör tänka på vad man gör med sin skärmtid och att den inte ska konkurrera med andra aktiviteter vi behöver för att må bra, som sömn eller sociala aktiviteter.
– Om man mest sitter och scrollar i sitt flöde och bara jämför sig med andras perfekta liv då mår man ganska dåligt av det, men om man interagerar med vänner eller är med i en rolig grupp så kan det faktiskt få människor att må bättre, säger Siri Helle.
Hur påverkar sociala medier den psykiska hälsan?
– I de största studierna som gjorts om sociala medier så ser man att sociala medier har en liten negativ effekt på måendet. Alltså personer som sitter med sociala medier mår lite sämre efteråt än vad de gjorde innan. Men det spelar väldigt stor roll vad man gör på sociala medier. Umgås man med vänner mår man bättre av det. Men om man hänger i en grupp där man känner press och att man inte duger till kan det få en att må väldigt dåligt, säger Siri Helle.
Hur ska man göra för att inte må dåligt på sociala medier?
– Det viktigaste om man vill ha en sund relation till sin mobil och sociala medier är att tänka på vad det är jag behöver för att må bra, och se till att jag får de sakerna. Och när man använder mobilen, se till att göra saker man tycker om och som fyller en med bra energi. Det kan vara bra att gå igenom sitt flöde och fundera över vilka personer jag följer och hur de får mig att må, säger Siri Helle.
Vad har du för tips om man mår psykiskt dåligt?
– Om man mår dåligt tycker jag att man ska ta det på allvar. Det är många som mår dåligt ibland och att dela den känslan med andra kan vara stärkande. Men om man mår dåligt väldigt länge så att det är svårt att klara av vardagen, då ska man söka hjälp. Det finns bra behandlingar och det är viktigt att man får tillgång till dem, säger Siri Helle.
Siri Helles 3 tips på vad man kan göra om man mår dåligt
- Gör saker du brukar må bra av. Även om det kan vara svårt att hitta lusten, försök göra det du tycket är roligt ändå, det brukar man må bra av i längden.
- Försök hålla rutiner med att äta, sova och träna. Det är en motståndskraft för psykisk ohälsa.
- Berätta för någon hur du har det just nu. Det är ett sätt att reda ut sina egna tankar men det är också bra att få dela sina känslor med någon.
Foto: TT