Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Psykologen: Så stöttar du någon som drar sig undan

08 mar, 2017
Stötta på rätt sätt
I en relation är det viktigt att finnas där för varandra om någon mår dåligt – men tänk om den andre drar sig undan?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är särbo med en kvinna som mår dåligt i perioder. Då drar hon sig undan, och vill inte ha kontakt. Jag har försökt tala om för henne att det är viktigt för vår relation att jag får finnas där för henne även när hon har det svårt, men det är som om hon ser på mig som en belastning i de här lägena, snarare än en trygghet.

Hon har haft det jobbigt tidigare i livet, så jag förstår att hon inte litar på att jag kan hjälpa henne. Samtidigt blir jag sårad och frustrerad, och inser att det här är ohållbart på sikt.

/Erik

 
Svar: Jag förstår att det är frustrerande att se någon som man bryr sig om må dåligt och inte få hjälpa till. Och att dessutom bli satt ”på vänt” gör det hela ännu knepigare.

Det är svårt att hjälpa någon som inte vill ha hjälp. Det första man kan göra är att visa att man vill vara ett stöd, vilket jag också uppfattar att du har gjort.

Det tycks som om du är ganska klar över vad du tycker och känner om att hon drar sig undan. Har du provat att prata med henne om det här när hon mår bra? Det är lättare att få till ett konstruktivt samtal och kanske ömsesidig förståelse när båda är lugna.

Annons

Läs också: 4 goda råd – så stöttar du någon som sörjer

Ofta undviker man att prata om jobbiga saker när det känns bra igen. Men det är just i de stunderna du har möjlighet att beskriva hur du känner när du blir utestängd och vad du skulle önska i stället.

Kanske kan ni nå en överenskommelse om hur ni gemensamt kan hantera hennes svackor? Och tillsammans hitta vägar för dig att vara ett stöd? Stöd och hjälp kan ju se ut på väldigt många olika sätt.

Om du ändå inte lyckas nå förståelse, eller få till en förändring, får du fråga dig själv om du kan förhålla dig på ett annorlunda sätt till detta. Kan du stå ut med att bli avvisad i perioder? Kan du göra något för att själv må bättre när det händer? Om det inte går att få till en förändring eller kompromiss, så ta ställning till om du kan leva med henne under de omständigheter som är, och samtidigt må tillräckligt bra själv.

 

Så stöttar du någon som har det jobbigt – 5 tips

Läs också: Så stöttar du någon som har det jobbigt – 5 tips

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons