Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

PT-Fia om livet efter utmattningen: En svår men värdefull resa

11 okt, 2021
AvMåBra Redaktionen
Allt handlade om att vara stark, glad och duktig. Till slut kraschade Sofia Ståhl. Här berättar hon om vägen tillbaka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
PT-Fia: "En extremt omtumlande resa"Brand logo
PT-Fia: "En extremt omtumlande resa"

Sofia "PT-fia" Ståhl har en tuff utmattningsresa bakom sig. Hon mådde dåligt under en lång tid innan kroppen kraschade och hon sjukskrevs för utmattning. Det är snart tio år sedan, och Sofia var 24 år gammal.

– Jag hade otroligt svårt sätta gränser och lyssna på kroppens behov, jag var väldigt prestationsinriktad. Jag lyssnade inte på vad jag behövde eller mådde bra av, berättar hon.

Många i hennes omgivning hade svårt att förstå hur hon – som var så pigg, glad och framgångsrik – kunde må dåligt.

– Jag har haft två sidor i min personlighet. En är positiv, stark och framåt – den andra är mer destruktiv. Det blev för slitigt för kroppen och till slut orkade den inte mer.

PT-Fia om vägen tillbaka från utmattningen

Allt började med magproblem, men blev till slut ett helt A4-papper med symtom. Utmattningen ledde till en stor identitetskris för Sofia Ståhl.

Annons

– Det var jättesvårt att acceptera att jag var sjuk, mitt värde satt ju i min prestation. Jag hade identitetskris under många år, berättar hon.

Bloggen blev ett verktyg henne att uttrycka sig.

– Jag famlade lite först, men sen kunde jag uttrycka mig där, jag fick träna i att berätta och sätta ord på hur jag mådde. Jag har bloggen att tacka för mycket av min läkning.

”Många tror att de inte är tillräckligt sjuka för att söka hjälp.”

Idag mår Sofia Ståhl mycket bättre, men accepterar att det kan gå upp och ner.

– Jag är på en plats som är helt annorlunda, jag har hittat en inre trygghet och värderar mig själv på ett annat sätt. Jag lyssnar mer på dagsformen, accepterar och gör det bästa av det. Jag är på en plats där jag är i kontakt med mig själv.

Under åren har hon gjort massor för att må bättre.

– Jag går i terapi, jag utmanar beteenden och mönster. Jag har försökt bygga integritet, och lärt mig att sätta ord på känslor. Inte minst så värderar jag återhämtning, förut kände jag mig värdelös när jag kände mig trött. Hela resan har varit svår men värdefull, i slutändan behövde jag det här.

Hon skickar med ett viktigt tips:

– Att vara snäll mot sig själv är viktigt, men får inte bli en prestation i sig. Reflektera över hur mycket prestation faktiskt styr dig och din självkänsla.

"Det är normalt att må dåligt ibland".
Annons