12 oväntade råd som minskar din stress
Rusar allt på i 180 km/timmen? Det är lätt att ryckas med att stressen är man har mycket att göra. Här är experternas tips hur du kan minska stresskänslorna.
1 Skriv schema
Genom att noggrant spalta upp hur dina dagar ser ut, och hur mycket tid du ägnar åt allt, kan du lättare se hur du kan frigöra tid för återhämtning. Det är också befriande, och en antistressfaktor, att kunna bocka av saker som gjorda och på ett konkret sätt se hur mycket du får gjort.
2 Busa vilt
Beröring frigör måbra-hormonet oxytocin som har en lugnande effekt. Så kramar, närhet och massage är inte bara allmänt mysigt, utan hjälper dig också att varva ner. Men visste du att du får samma effekt av lek som inbegriper mycket beröring? Som att busa, låtsasbråka och retas fysiskt.
3 Bli stammis
Återhämtning är inte bara att gå på ensam- ma, avkopplande skogspromenader. För mycket ensamhet är stressande. Så varför inte bli stamgäst, på cafét där du bor, på gymmet, eller gå med i en cykelklubb, en löpgrupp eler en bokcirkel. Det ökar dina chanser till meningsfulla kontakter – som i sin tur minskar stressen.
4 Ta hand om tarmen
Brist på tarmbakterier ökar vår mottag- lighet för stress, visar forskning på djur. Här är några saker du kan prova för att förbättra tarm- hälsan:
- Dra ner på hårt processade livsmedel
- Drick mindre alkohol
- Drick mindre sockersötad läsk
- Ät medelhavskost: det vill säga mycket fet fisk, färgglada frukter och grönsaker och full kornsprodukter.
5 Snabbträna
När stressen tar över, du känner hur andningen blir ytlig, det sticker i huden och tankarna far åt alla håll: Ta en paus och snabbträna. Det räcker med en minuts intensiv träning. Du kan till exempel göra 20 situps, krysshopp (Jumping Jacks) eller om du har lite mer tid: gå en rask promenad.
6 Kolla på kattklipp
Att titta på roliga videoklipp på Youtube är inte slöseri med tid. Det kan vara ett sätt att stressa ner. Om man skrattar hjärtligt utsöndras endorfiner som kan minska stressen.
7 Svettas mer
Förhöjd kroppstemperatur, hypertemi, kan minska stress. Det visar en rad studier. Så ett bastubad eller bikramyoga har välgörande effekter, åtminstone om man håller på en stund. Omkring en timme med en kroppstemperatur på 38,5 grader är idealet, enligt en studie.
8 Skrik som en dåre
Det finns inga vetenskapliga belägg för att primalskrik hjälper mot stress, men många upplever en lättnad efter att ha använd tekniken, enligt doktor Rangan Chatterjee. Det handlar om att skrika högt för att släppa ut ilska och stress. Tonläget ska vara lågt och skriket ska komma ända från magen. Förslagsvis testar du det hemma. Känns ljudnivån jobbig kan du dämpa skriket med en kudde.
9 Ät som en barnfamilj
Rutiner är bra för att hålla stressen i schack. Speciellt rutiner som gör att du följer kroppens inre klocka. Att gå upp och lägga sig vid ungefär samma tider varje dag och äta regelbundet är två sätt att nå dit. Men också att äta middag så tidigt som möjligt, helst före klockan 19, enligt doktor Rangan Chatterjee.
10 Undvik soffan
När du har mycket blir allt väldigt irriterande, främst människor: kollegor, vänner, familj, killen bredvid dig på bussen… Då är den bästa återhämtningen inte att slänga sig på soffan när man kommer hem – det är att inbjuda till ältande. Så gör något istället: Ta en promenad, rensa en garderob, sticka en tröja.
11 Bestäm dig för att vara dålig
Har du en uppgift framför dig som ger dig prestationsångest och stressar dig? Bestäm dig för att göra den dåligt. Då är det större chans att du slappnar av och inte släpper fram din inre kritiker – för hen behövs inte när det ändå ska bli dåligt. Och ofta blir resultatet dessutom bra.
12 Campa dig trött
Stress kan göra att du sover dåligt. Att vi lever i en upplyst tid, med lampor och skärmar överallt, stör dessutom vår inre sovklocka. Så testa att ta dig tillbaka till naturen. En campingtur på några dagar, i naturens mörker, kan hjälpa dig att komma på rätt sömnspår igen.
Här är böckerna vi hämtade tipsen från:
- Stressbalansen av den engelske allmänläkaren Rangan Chatterjee innehåller mängder med bra vardagstips hur man kommer till rätta med stress.
- Hjärnfokus av psykologen Johan Bergstad handlar om hur man med hjälp av mind- fulness och meditation kan få bättre fokus – även när livet är stressigt.
- Reload – så blir du återhämtningssmart av Henrik Fexeus och Catharina Enblad fokuserar på återhämtning. Späckad med självtester, listor och tips.
Foto: Shutterstock/TT
Läs mer:
Psykologen: Hjälp, min man lämnar all stress till mig?