Så blir du en lyckad skvallerbytta...
Alla skvallrar – om vänner, grannen, sin man, chefen. Faktum är att vi har ett naturligt behov av att skvallra. Men det gäller att skvallra rätt. Här tipsar experterna om hur du vänder skvaller och skitsnack till din fördel.
Skvaller har en negativ klang i de flestas öron, men det är nog få som ärligt kan säga att de aldrig pratat bakom någons rygg eller skvallrat om kändisar. Men hur farligt är skvaller egentligen?
– Jag ser det som en social förmåga, inte en karaktärsbrist, säger Frank McAndrew, professor i psykologi vid Knox College i Illinois, USA.
Han har i många år studerat skvallrets mekanismer och menar att skvallerbehovet är lika djupt rotat i oss som andra naturliga behov.
– Vi är förprogrammerade att skvallra. Våra förfäder levde i små grupper där alla kände alla, och man tävlade inom gruppen om de resurser som fanns. För att lyckas krävdes social intelligens, bland annat förmågan att förutsäga och påverka andras beteende. Därför var det viktigt att vara intresserad av andras privatliv och kunna främja sina egna intressen på bekostnad av andra, säger Frank McAndrew.
Vi skvallrar mest om personer av samma kön och i ungefär samma ålder som oss själva. Och för många finns det inget intressantare än en historia om en kollega eller väninna.
– Det skvallras mer än vi tror, i vänkretsen, familjen och på jobbet. Skvallret kan faktiskt ha en bra social funktion, bland annat genom att skapa relationer, säger danska psykologen Mette Holm.
Hon får stöd av en studie gjord av Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds universitet. Den visar att skvaller på en arbetsplats är bra för de anställdas trivsel och sammanhållning.
Samma effekt har skvaller om kändisar.
– Om man pratar med någon man inte känner så väl kan man alltid prata om en känd skådespelares eskapader. Det ger en gemensam referens som kan vara en bra ingång till ett samtal, säger Frank McAndrew.
Skvallra smart
Men skvaller och baktaleri kan även förstöra vänskap eller arbetsklimatet på jobbet. Därför ska man vara försiktig med vem man pratar med och varför.
– En lyckad ”skvallrare” är en skicklig lagspelare som delar information med andra utan att bli alltför självutlämnande och som vet när hon ska hålla tyst, säger Frank McAndrew.
Samtidigt ska man, enligt Mette Holm, vara uppmärksam på att vi människor har en tendens att njuta av andras olycka, speciellt om vi samtidigt kan framhäva oss själva.
– De flesta tycker att andras mörka sidor är intressanta. Att prata om dem hjälper oss på något sätt att frigöra oss från våra egna, säger hon.
Men att hålla sig utanför skvallret är inte den rätta vägen, enligt experterna.
– Man isolerar sig själv genom att hålla sig borta från skvaller, säger Frank McAndrew.
Men han menar samtidigt att man ska se upp för att bli en person som alltid berättar vad som helst för vem som helst. Det gäller att hitta den rätta balansen och använda skvallret konstruktivt, inte destruktivt.
När du skvallrar…
Tänk positivt. Det kan vara frestande att berätta hur din värsta rival klantade sig på ett viktigt möte, men kom ihåg att skvaller inte måste vara negativt.
Skydda dig själv. Säg inget som du inte vill se på Facebook eller Twitter. Om du absolut måste säga något negativt, var inte bara uppmärksam på vad du säger, utan även till vem du säger det.
Skydda dina vänner. Om du hör någon prata negativt om en god vän, ifrågasätt och fråga vad de menar med det.
Var uppmärksam. Även om du själv inte bryr dig om skvaller kan det vara bra att hålla öronen öppna för vad folk i omgivningen pratar om. På så sätt kan du få reda på vem som har den informella makten i ett gäng eller på en arbetsplats.
Kommunicera proaktivt. Om du är i en position där det kan skvallras om just dig, till exempel som chef, undvik skvaller genom att vara så öppen och ärlig som möjligt. Men förvänta dig inte att medarbetare och vänner inte ska skvallra – det är ett omöjligt krav.
Om du är tveksam om att berätta något, håll tyst.
Döm inte andra som skvallrar.
Delta i snacket, men lyssna mest och bidra bara med det som är relevant.
Skvallra bara om dina närmaste. Se alltid till att du kan se dig själv i spegeln efteråt.
Källor: Psychology Today, Mette Holm, Frank McAndrew
Av: Anne Blume Futtruo
Bild: Thinksstock