5 knep som gör dig till en social superstjärna
Den här tiden på året duggar mingeltillfällena tätt, och även den blygaste av violer hamnar i situationer där en utvecklad social förmåga kan underlätta.
Men att hamna bredvid främmande folk på festen behöver inte ge dig tunghäfta, handsvett och ångest!
Här är fem gyllene regler att hålla i handen:
Värm upp – och bryt blygselbarriären!
Ha en liten förfest med dig själv, där du samlar dina tankar och gör dig av med spänningar. Rent fysisk kan det hjälpa att skaka armar och ben, sträcka på dig och helt enkelt syresätta kroppen.
Mentalt kan du se till att bryta dina bekvämlighetsmönster. Prova att prata med några främlingar redan på vägen till minglet. Fråga om vägen, hur mycket klockan är eller kommentera vädret. Du har mycket att vinna på att bryta blygselbarriären redan innan du hunnit till festen!
”Läs av” rummet
Väl framme bör du stanna upp och ta dig tid att läsa av festen. Ser du personer du känner? Finns det grupperingar där samtalet ser intressant ut? För att komma in naturligt i en konversation mellan en grupp personer kan du läsa av kroppsspråket.
Chansen att en nykomling accepteras är betydligt större om de bekräftar din ögonkontakt, har handflatorna vända uppåt och skingrar sig något (för att ge dig plats) när du närmar dig dem.
Lär dig konsten att konversera!
Genom att tjuvlystna smart, och aktivt undvika för diskussionsämnen som tråkar ut dig eller du inte förstår, ökar du chansen att hamna i ett sammanhang där du kommer till din rätt.
Hoppa in i samtalet med ett ”jag håller med dig fullständigt” och skapa ögonkontakt med den som just talat. När du sedan presenterat dig har du redan hunnit befästa din position som deltagare i samtalet.
Så tacklar du tråkmånsarna
Kanske är det inte din sociala talang som är problemet. Vad gör man om det är sällskapet som lämnar lite kvar att önska?
Anpassa ditt kroppspråk efter personen så att du inte uppfattas som skrämmande. Genom att stå bredvid, istället för ansikte mot ansikte, tar du automatiskt lite avstånd.
Hitta en gemensam fokuspunkt, en tavla, en grupp personer eller en utsikt till exempel. Det underlättar för logiska samtalsämnen. Är ditt sällskap trögstartat kan du prova att använda kortare meningar, det skapar en naturlig nyfikenhet och ger utrymme för utfyllnad för motparten.
Lär dig hantera obekväm tystnad
Total tystnad kan uppfattas som stressande för många, eftersom det kan tolkas som ett tecken på tristess och vantrivsel. Men det är inte din uppgift att fylla tomrummet med innehåll!
Stör tystnaden dig, prova att ställa en fråga – helst av öppen karaktär, där svaret alltså inte kan bli ett ja eller nej.
Källa: Tidningen Psychologies
BILD: Thinkstock
LÄS OCKSÅ:
Så botar du din blyghet – tre bra tips!