Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Så klarar du nya coronarestriktionerna – psykologernas bästa tips

30 okt, 2020
AvHanna Carlsson
Psykolog tipsar om coronarestriktionerna
Coronapandemin är nu inne i sin andra våg och Folkhälsomyndigheterna har återigen infört striktare restriktioner i vissa regioner. För att orka hålla i och hålla ut har vi samlat några av psykologernas bästa tips för att mentalt klara av de nya restriktionerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Corona-råden har skärpts på flera ställen i landet. För många innebär det en fortsatt tillvaro med hemmajobb och isolering.

– Det är verkligen en utmaning. För väldigt många kommer det här bli tufft, konstaterar Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi på Uppsala universitet och expert på katastrofpsykologi till TT.

När pandemin bröt ut var det många som hittade tillfälliga lösningar på de problem restriktionerna bar med sig. Men nu handlar det mer om att “växla upp” de tidigare tillfälliga lösningarna och se på sin vardag utifrån långsiktig hållbarhet, för det är osäkert när vi kommer ur den här tunneln, enligt Arnberg.

Försök hålla kvar dina gamla rutiner

För en stor del har de senaste halvåret helt omkullkastad de vanor och rutiner man levt utefter. Och många kämpar nu mentalt med de negativa effekterna som restriktionerna kan ge.

– Många hindras från att göra det man tycker är meningsfullt och mår bra av. Restriktioner innebär att vi lättare blir passiva i vår vardag, för vi kan inte göra allt vi kanske brukade göra innan pandemin, säger Arnberg, som under året har jobbat med flera studier om hur människan påverkas psykiskt av coronapandemin.

Annons

Han menar att ett tips för att orka hålla ut de förlänga restriktionerna är att stå emot passiviseringen restriktionerna kan ge. Han uppmanar att man istället ska fokusera på vad man kan göra snarare än vad man inte får eller bör göra i det rådande läget.

– De flesta blir hjälpta av enkla medel, som kanske inte alls verkar så märkvärdiga: se till att upprätthålla rutiner, komma ut varje dag och få dagsljus, att inte låta sömn och matvanor kantra helt.

Utvärdera ditt mående

Enligt Arnberg finner många mening i möten med andra människor. Dessutom mår en stor del även bättre av tydliga rutiner och möjlighet at planera framåt i tiden. Men under rådande läge varnar han dock för att planera mer än två månader framåt i tiden.

– Människor behöver ta en rejäl funderare över vad de mår bra av att göra och tänka till på hur de kan hitta lösningar på att göra dessa saker, trots att vi lever under restriktioner. Vi måste alla tänka på att det vi gör varje dag kan i sin helhet vara väldigt betydelsefullt för hur vi mår, säger Arnberg.

Annons

Han fortsätter:

– Veckorna går och nu har det gått över ett helt halvår i pandemin, och har man struntat i de här småsakerna riskerar man en ännu större utmaning nu, för det kan redan ha haft negativa effekter på ens hälsa.

Det egna ansvaret under pandemin

Psykologen Johan Waara, som är verksam vid Uppsala universitet, menar att en av de saker sakerna som verkligen sätts på prov under pandemin är det som rör det egna ansvaret.

– Man kan inte förvänta sig att ens chef, kommun eller Stefan Löfven ska fixa allt för en själv. Det är upp till dig att få din vardag att fungera så bra som möjligt.

Han är också tydlig med att många mår väldigt dåligt under pandemin. Men menar samtidigt att människor i regel är bra på att anpassa sig.

– Generellt hatar folk att tvingas tänka nytt, särskilt när saker förändras snabbt. Men här finns det världens möjlighet att ta itu med sig själv. Att skärpa till sig låter kanske för hårt, fast det är samtidigt precis vad det handlar om, säger Johan Waara till TT.

Annons

Psykologen Johan Waara 5 bästa tips för att klara de nya restriktionerna:

1. Fysisk aktivitet

Se till att röra på dig. Fortsätt vardagsmotioner och träna. Undvik dock gym och satsa i stället på hemmaträning eller träning i naturen.

2. Gör ditt hemmakontor ergonomiskt

För de fått restriktioner om att arbeta hemifrån är det viktigt att hemmakontoret är så ergonomiskt det bara går. Försök låna hem utrusning från jobbet om det går.

3. Behåll den sociala interaktionen.

Även om man inte längre kan träffa vänner och kollegor fysiskt så är det fortfarande viktigt att få doser av social interaktion. Stanna kvar lite efter Skype-mötet och prata om något annat än jobb. Ring upp vänner och gör en digital middag eller lunch-dejt.

4. Vässa din strukturerade sida

Gör listor på vad som behöver göras och skapa egna deadlines när du senast måste vara klar med allt. Det är lätt att börja prokrastinera när pandemin påverkar både jobbschema och privatliv men försök behåll dina rutiner och strukturer.

5. Tänk på din alkoholkonsumtion

Många har under pandemin förändrat sitt alkoholmönster. Även om det kan vara gott att dricka ett glas vin till kvällsmaten kan man behöva tänka ett extra varv och det nu blivit en regel snarare än ett undantag.

Källa: TT Foto: TT

Läs mer:

Smittan ökar - ytterligare 3 län får strängare restriktioner

TV-kockens bebis sjuk i corona – yngsta som smittats

18 enkla glädjetips som ger mer energi i höst

Annons