Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Så lär du dig att kallprata med vem som helst – 8 tips

31 jul, 2018
AvMalin Ny
Vill du bli bättre på att kallprata? Här är åtta tips som hjälper dig att inleda en konversation med vem som helst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att kallprata kan vara jobbigt för personer som är introverta – men till och med även för extroverta. I dagens samhälle är vi nämligen inte sällan fastklistrade vid våra telefoner vilket gör att vi behöver öva oss på att konversera ”på riktigt” då och då.

Här är åtta knep som gör att kallpratet flyter på smidigt och bra – oavsett om du vill närma dig en kollega som du inte har så mycket gemensamt med eller en främling i en bar.

1. Att kallprata går snabbt

Avskyr du att kallprata överlag? Kom ihåg att konversationen ofta är avklarad snabbt – på cirka fem eller tio minuter. Så istället för att sky småpratet som pesten kan det därför vara bra att försöka slappna av och se det som en positiv sak att du närmar dig en annan människa och att ni försöker att hitta en gemenskap med varandra under en kort tid.

2. Strunta i om den andra är ”bättre” på att prata än vad du är

Om du själv ser dig som mer introvert kan det kännas jobbigt att prata med någon som pratar på betydligt mer än vad du själv gör. Sanningen är dock att ni förmodligen kompletterar varandra ganska bra – extroverta är bra på att konversera och introverta är bra på att lyssna. Konversationen kommer med andra ord att flyta på smidigt, och risken att ni pratar i munnen på varandra är liten.

Annons

3. Fråga på

En färsk studie visar att det viktigaste för att få igång ett kallprat är att fråga den andra personen mycket. Dels kommer du få den andra personen att känna sig intressant och speciell, och dels är det också ett perfekt sätt att avleda fokus från dig själv. Fråga till exempel den andra personen vad som inspirerar denna, vad hen gillar att göra och varför, och hur hen närmar sig vissa utmaningar. Undvik dock att vara alltför frågvis, du vill inte att den andra personen ska känna sig förhörd, och se till att regelbundet dela med dig av dina egna känslor och erfarenheter kring det de berättar.

4. Undvik gärna typiska klyschor

Om du vill få roligare och mer meningsfulla konversationer är det bättre att fråga ”Vad är hänt sedan vi senast sågs?” istället för att använda klassiska frågor som ”Hur mår du?”.

5. Du är inte tråkig!

I kallpratssammanhang, speciellt om du inte gillar det särskilt mycket, är det lätt att vara självkritisk och tänka att du inte är särskilt rolig att prata med. Och även om du kanske inte har perfekt humoristisk tajming eller har världens mest intressanta jobb har du trots allt perspektiv, berättelser och erfarenheter som är helt unika för just dig. Våga därför ta plats och dela med dig av dina erfarenheter och åsikter nästa gång du kallpratar – det kommer garanterat att göra dig mer modig och självsäker.

Annons

6. Använd kroppsspråk

Om du visar att du verkligen lyssnar på den andra personen, och signalerar att du är engagerad genom att använda dig av kroppsspråk, kommer konversationen flyta på smidigare.

7. Undvik att bara svara ja eller nej på frågor

Undvik gärna att bara svara ”ja” eller ”nej” när någon frågar dig någonting. Ge istället mer information om det de frågar om, och var schysst mot din samtalspartner genom att ge denne något som gör att de kan ta konversationen vidare.

8. Kallprat kan leda till riktig vänskap

Kom ihåg att kallprat ofta är det första steget till riktig vänskap. I bästa fall kan det ge dig nya perspektiv, relationer och en vän för livet.

Källa: Huffingtonpost.com Foto: IBL 

Annons