Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Forskare: Öppet kontorslandskap gynnar INTE arbetet – eller hälsan

09 nov, 2020
Öppet kontorslandskap gynnar inte arbetsmiljön.
Öppna kontorslandskap sägs ofta öka kreativiteten och den sociala gemenskapen – men forskningen håller inte med. Det är inte mycket som talar för företagens vurm för öppen planlösning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
9 anledningar till att de bästa upp sig från jobbetBrand logo
9 anledningar till att de bästa upp sig från jobbet

Idag är det många företag som jobbar i så kallade öppna kontorslandskap, och ynnesten att gå sitta i ett eget rum tillhör ofta bara de högsta cheferna.

Allt fler går nu även över till så kallade "aktivitetsbaserade arbetsplatser" (ABW) eller flexkontor – vilket innebär att ingen har en fast plats, utan var du får sitta beror på vad och vem du ska jobba med för dagen.

Företag menar att den här typen av modern arbetsform gynnar arbetarnas kreativitet, interaktion och social gemenskap – men studier har visat, och fortsätter att visa, motsatsen.

Flera studier om arbetsmiljön i kontorslandskap

Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet, har tillsammans med professor Tuija Muhonen publicerat en vetenskaplig artikel om aktivitetsbaserade kontors påverkan på arbetsmiljön.

– Vår studie utmanar föreställningen att ABW är kostnadseffektivt, men också om det verkligen stimulerar kreativitet och sociala relationer, säger Hanne Berthelsen i ett pressmeddelande.

Annons

De har gjort en intervjustudie, som är en uppföljning av en tidigare enkätundersökning gjord 2018 bland medarbetarna på Niagara, ett av Malmö universitets hus. Undersökningen visade att anställda trivdes sämre med sitt jobb efter att aktivitetsbaserade arbetsplatser införts. Fler valde dessutom att jobba hemifrån.

– Ökat hemarbete i sig gjorde att den psykosociala arbetsmiljön blev sämre. Man förväntar sig att spara pengar och vill ladda det med positiva värderingar som att man vill främja samarbete, kreativitet och interaktivitet. Men det finns egentligen inga belägg för detta i forskningen, säger Tuija Muhonen.

Svårare att komma undan störningsmoment

Deltagarna som intervjuats medgav bland annat att man inte kände att man kunde kontrollera faktorer som ljus, ljud, ventilation eller temperatur på kontoret, och att det var svårare att komma undan störningsmoment från omgivningen.

Störande ljud kan enligt hjärnforskaren Katarina Gospic sänka prestationen med 66 procent – och studier visar att det tar oss 25 minuter att återgå till vad vi höll på med innan vi blev störda.

Annons

Minskar mänskliga interaktioner

Ett av de vanliga argumenten för öppna kontorslandskap är att det ska vara lättare att samtala och föra öppna dialoger medarbetare emellan. Men flera studier har visat att effekten ofta blir den motsatta: Fler medarbetare mejlar eller chattar med varandra för att inte störa alla omkring. Fler kände även behov av att boka möten och mötesrum för att kunna diskutera även enklare frågor, särskilt om kollegan man behöver diskutera med inte är på plats.

En stor studie som genomförts av forskare på Harvard Business School visar just att ett öppet kontorslandskap faktiskt minska mänskliga interaktioner och istället ökar alltså den digitala kommunikationen mellan medarbetarna. Med andra ord precis tvärtemot vad som var tanken med öppna kontorslandskap.

Virus sprids på kontoret

Att jobba i öppet kontorslandskap kan även påverka den fysiska hälsan. Vi har tidigare skrivit om en dansk studie som visade att personer med enskilt kontor i genomsnitt har 5 sjukdagar per år – medan de som sitter i öppet kontorslandskap är hemma sjuka 7-8 dagar om året.

Annons

Nu, i efterdyningarna av pandemin och coronaviruset, tillämpar många företag en hybridlösning med kombinerat kontors- och hemarbete som än så länge inte har forskats på.

– Redan innan pandemin visade flertalet studier på ökad smittspridning i öppna kontorsmiljöer med mer självrapporterad ohälsa, och fler sjukskrivningar jämfört med traditionella kontorsmiljöer, säger Tuija Muhonen.

En undersökning som utfördes i januari 2020 bland 2037 kontorsarbetare visade till exempel att 42 procent i aktivitetsbaserade kontor och 39 procent i kontorslandskap svarar ja på frågan om de smittats av kollegor, jämfört med 29 procent som har eget rum.

Och visst kan du ställa krav på din arbetsgivare gällande arbetsmiljön men i framtiden behöver vi ha både smittspridning, interaktion och stress som faktorer att ta hänsyn till när vi planerar och bygger nya kontorslokaler.

Källa: Malmö Universitet, Dagens Samhälle, Foto: TT

Foto: TT

Annons