Så slutar du vara en people pleaser – 5 steg tillbaka till dig själv
Att vara sin omgivning till lags är en del av vår mänskliga natur, men för en del sker det på bekostnad av det egna måendet. En så kallad "people pleaser" har ofta tappat bort sig själv i sin iver att behaga andra.
"Inga problem, vi tar det en annan gång", säger du när väninnan för tredje gången bokar om er planerade träff. Att vara vår omgivning till lags ligger i vår mänskliga natur. Vi vill vara en del av gruppen, känna tillhörighet och minimera risken att bli uteslutna. När vi en gång i tiden försörjde oss som samlare och jägare handlade det om ren överlevnad.
Idag är det naturligtvis lite andra förutsättningar. Ändå vill vi gärna passa in och behaga vår omgivning. Ibland till den grad att vi gör avkall på oss själva. Begreppet people pleaser beskriver en person som prioriterar omgivningens behov framför sina egna. Den tillfälliga kicken vi får av uppskattning och bekräftelse klingar av rätt snabbt. Kvar blir i stället känslan av bitterhet och underkastelse.
Tecken på att du är en people pleaser
Vad kännetecknar en people pleaser? Har vi inte alla flera av dessa sidor inom oss? Här nedan listar vi några tecken som enligt terapeuter utmärker en people pleaser.
- Du överträder dina begränsningar och gränser för att tillgodose andra.
- Du sviker hellre dig själv och går emot det du vill än sviker andra.
- Du ändrar dina planer och scheman för att tillgodose och göra dem runt omkring dig bekväma, utan att tänka på vad som fungerar bäst för dig.
- Du duckar för dina egna känslor och har svårt att uttrycka när du har blivit sårad av andra människors handlingar.
- Du känner dig inte "sann" mot dig själv och du lever inte det liv du vill, på dina villkor.
Så slutar du med beteendet: 5 steg
Så hur bryter vi beteenden som inte är till gagn för oss?
1. Förståelse och acceptans
Steg ett är att få syn på beteendet utan att döma och straffa sig själv. Möt dig själv med förståelse och ömhet: "Jag förstår vad det här beteendet bottnar i och vilken funktion det fyllt i mitt liv och under min uppväxt".
2. Här är jag nu
Visualisera i ord eller bild var du står just nu. Rikta blicken inåt och försök att se tillfällen eller relationer i livet där du känner dig missförstådd, bitter eller otillräcklig. Tillfällen då du inte är dig själv.
3. Vad kan jag förändra?
Hur skulle det kunna se ut i stället? Fråga dig själv följande: Vad skulle jag göra, tänka och känna om jag inte behövde ta hänsyn till dem i min omgivning? Var så detaljerad och tydlig som det går. Visualisera och måla upp en ny bild för en framtida version av dig själv.
4. Välj ut ett område att börja med
Dags att komma igång. För att det ska bli konkret så välj ut ett scenario från din vardag där du vanligtvis gör avkall. Det kan vara när chefen ger dig mer arbete eller när du återigen låter maken bestämma middag. Formulera en mening att ta till nästa gång det händer. "När jag märker att jag förbiser mina behov kommer jag i stället uttrycka mina preferenser: Köttbullar låter gott men jag är faktiskt sugen på något vegetariskt".
5. Repetera
Om vi verkligen vill ändra ett invant beteende krävs repetition och åter repeetition. Vi kommer trilla dit många gånger innan det nya, konstruktiva mönstret sitter. Och när du väl lyckats förändra ett område kanske du vågar dig på nästa!?
Källa: MindBodyGreen