Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

”Min man vägrar gå till doktorn!” – 5 viktiga råd från psykologen

06 okt, 2022
AvMarina Nilsson
Liria Ortiz och ett par som håller i händerna
Har du en anhörig som är i behov av vård, men personen vill inte söka hjälp? Som närstående kan det kännas oerhört tufft när man bara vill det allra bästa för personen. Att gå från ilska till förståelse kan vara nyckeln när din anhöriga duckar för doktorn, tipsar psykologen Liria Ortiz.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Liria Ortiz är legitimerad psykolog och psykoterapeut och använder ofta en metod som kallas motiverande samtal (MI) som ett sätt att guida andra genom förändring. Enligt henne är det viktigt hur man formulerar sig när man vill få en anhörig att söka vård.

Video: 3 lägen då parterapi inte är rätt hjälpBrand logo
Video: 3 lägen då parterapi inte är rätt hjälp

– För någon som har bilden av sig själv som en stark person, så kan det krocka väldigt mycket från första början att höra att man borde söka ”hjälp” eller ”stöd”. Det kan leda till att man tänker att man är hjälplös, och slår ifrån sig, för bara orden väcker motstånd. ”Jag behöver ju inte hjälp!” Därför är det bättre att använda ord som antyder att man är mer aktiv, exempelvis ”bli bättre på att ta hand om sig själv”. Det kan ligga mer i linje med vad personen tänker om sig själv, säger Liria Ortiz.

Annons

Testa en kärleksfull förhandling

Hon tycker inte heller att det är så dumt att prova någon typ av kärleksfull förhandling, i stil med ”om du går till doktorn och kollar dig, så gör jag din favoritmiddag när du kommer hem efteråt”.

– Det beror på relationen så klart, om detta är en strategi som fungerar, men det kan göra det lättare. Vad man däremot ska vara försiktig med är att tjata, samt att ge ”goda råd”. Risken är bara att det blir en duell med ord som gör att man kommer längre ifrån varann, och det är inget som motiverar till vårdsökande.

Överväg att släppa taget

– Den andre kommer förmodligen inte heller att känna sig förstådd och lyssnad på när du kommer med dina råd. Och tjatet kan visserligen ge dig en känsla av kontroll i stunden, för du säger ju något som du själv känner är viktigt, men i slutändan blir det väldigt energikrävande. Du måste ju fortsätta att vara observant på att personen gör som du vill och annars tjata lite till.

Annons
Är han gubbsur – eller sjuk på riktigt? Det som liknar vanlig surhet kan vara tecken på depression – så här märker du skillnaden.

Men ibland kan, enligt Liria, det bästa vara att man släpper det helt efter det att man påtalat sin oro.

– Jag tycker alltid att man ska överväga att släppa taget, om det rör sig om en vuxen människa. Då visar man att man lägger tillbaka ansvaret för personens hälsa på personen själv, och ibland kan det vara precis vad som behövs, sammanfattar psykologen.

Så får du en anhörig att söka vård – 5 råd:

  1. Ta reda på mer information om varför personen inte söker vård. Säg till exempel: ”Jag vet ju att du är en person som bryr dig om andra, men när det gäller din egen hälsa så känns det som att du inte tar dig själv på allvar. Stämmer det?” Lyssna på svaret, utan att komma med invändningar eller tänka på vad du själv ska säga. Att visa förståelse för personens svårigheter utan att förminska är det viktiga här.

  2. Om du måste ge råd, fråga först om lov: ”Får jag ge dig ett förslag?” eller ”Får jag berätta vad jag tänker?” Säg sedan vad du tycker, men betona alltid autonomi: ”Men du bestämmer själv förstås”.

  3. Måla inte upp skräckbilder av en potentiell sjukdoms värsta scenario, eller hota med egna konsekvenser som du inte tänker genomdriva. Det försämrar bara relationen och är ingen väg till förändring.

  4. Försök att lyfta upp de positiva sidorna med att faktiskt få ett klart besked. ”Den här tiden som du lägger på att oroa dig, vad hade du velat använda den till i stället? Hade det inte varit skönt att slippa tänka på vad det här kan bero på?”

  5. Tänk på att du själv kan behöva stöd för att verkligen acceptera att det är den andre som bestämmer över sin egen hälsa. Prova med en kärleksfull handling.

Källa: Liria Ortiz, psykolog och psykoterapeut.
Foto: TT

Se också: Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontrollBrand logo
Se också: Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontroll
Annons