Så vet du om någon ljuger för dig – 3 tecken
En vanlig människa får i snitt höra flera lögner per dag, stora som små, och det kan vara svårt att avgöra när en person ljuger och när den talar sanning. Men om någon har ett hum om det är det Sofia Calderon, doktorand som just nu skriver en avhandling kring sanna och falska intentioner på Psykologiska institutionen vid Göteborgs Universitet. Även om det är långt ifrån så självklart som många kanske tror.
– Folk tror ofta att de är bra på att se om någon ljuger. Men forskningen visar att folk inte är så vidare bra på att avslöja lögnare, säger hon.
Läs också: Lär dig avslöja lögnaren på bar gärning
Mängder av studier på lögn och sanning har gjorts och ett vanligt tillvägagångssätt har varit att visa videoklipp på folk som ljuger och folk som talar sanning för bedömare. Man har då sett att vi inte är mycket bättre än slumpen på att avslöja vilka som ljuger och vilka som talar sanning.
– Det betyder att när det kommer till att rätt upp och ner försöka avslöja om någon ljuger eller inte så kan man i princip kasta ett mynt om saken och få lika många rätt. Deppigt resultat kanske, men sant.
Läs också: 7 lögner vi intalar oss själva – och hur de förstör
Det finns dock några riktlinjer att gå efter om du vill bli bättre på att avslöja en lögn menar Calderon, och det här några av dem:
1. Ställ oväntade följdfrågor.
– Ett sätt att förbättra sina chanser att avslöja en lögnare är att ställa smarta, gärna oväntade, frågor och lyssna på vad personen svarar. Lögnare tenderar att förbereda en cover-story för att maskera vad de verkligen gjort, i alla fall om det gäller något allvarligt. Eftersom berättelsen är inövad så kommer personen ha lättare att besvara frågor som är väntade: ”Vad gjorde du egentligen i fredags kväll?” jämfört med oväntade frågor som: ”Vad hade kyparen för frisyr?”.
2. Glöm att kroppsspråket avslöjar en lögn.
– Folk tror ofta felaktigt att kroppsspråket avslöjar om du ljuger eller inte. Som om att vi skulle ha en Pinocchio-näsa som växer varje gång vi ljuger. Människor misstar sig också ofta och tror att lögnare gör mer nervösa kroppsrörelser ut och att de undviker ögonkontakt. Detta är myter! Det finns helt enkelt inget sådant samband. Visst kan lögnare vara nervösa. Men det är sanningssägare också. Dessutom är vi bra på att dölja vad vi verkligen känner, så även om vi är nervösa när vi ljuger så kan vi kontrollera vårt beteende. Om du tror på felaktiga kroppsspråkliga tecken på lögn, då kommer du få fel oftare än om du är medveten om att det bara är myter.
Läs också: Så känner du igen en mytoman
3. Kolla efter motsägelser och bevis.
– Ett sätt som folk avslöjar lögner på i vardagen är att man vet saker som motsäger det någon säger. Tänk dig en vän som hävdar att han var hemma i fredags men du har sett en festbild på honom på Instagram. Då vet du att det han säger inte är sant. Ett annat sätt som man kan avslöja en person på är att andra personers berättelser motsäger lögnarens historia. Då kan man ana att personen inte är helt ärlig.
Artikeln publicerades först på Femina.