Sakerna du aldrig ska göra när du är arg
När vi är arga har vi en förmåga att tänka mer irrationellt och handla förhastat. I vissa situationer (till exempel i bilen) kan det sätta dig själv och andra i fara. Men även när situationen inte är livshotande så riskerar du att förstöra mycket för dig själv genom att göra vissa saker när du är riktigt ilsken.
Här är 10 exempel på saker du aldrig ska göra när du är arg.
Läs också: Så kan du äntligen förlåta någon och gå vidare
Gå och lägga dig
”Sov på saken” kan vara ett bra tips i många fall – men inte om du är arg och exempelvis just har bråkat med din partner. Du riskerar bara att känna dig ännu mer ledsen när du vaknar, eftersom hjärnan när vi sover förstärker de minnen vi samlat på oss under dagern och befäster dem.
Köra bil
Studier visar att arga bilförare tar mer risker och är inblandade i fler olyckor än andra. Förutom det får vi tunnelseende när vi är riktigt arga, vilket gör att du kanske inte ser den andra bilen i korsningen eller fotgängaren på övergångsstället.
Ventilera
Att prata ut om ilskan för någon kanske låter som en bra idé – men det är inte alltid så. Faktum är att studier visar att människor bara genom att läsa om någon annans ilska online känner sig mer arga och upprörda. En annan studie visar att de som försökte ventilera ilskan genom att boxas på kuddar inte bara kände sig argare, utan dessutom var mer sannolika att visa aggression i framtiden. Man kanske känner sig bekräftad genom att ventilera, men man blir inte mindre arg.
Läs också: 6 saker du aldrig ska säga till någon som är ledsen
Äta
När vi är arga tenderar vi att göra ohälsosamma matval. Det blir mat som tröstar, som innehåller socker och fett och snabba kolhydrater – inte broccoli. Sinnestillståndet man är i när man är arg utlöser dessutom en stressreaktion i kroppen, vilket gör att kroppen går ner på sparlåga och matsmältningssystemet prioriteras ner. Det kan leda till förstoppning eller diarré.
Fortsätta gräla
Om du känner att ilskan snart tar över är det ingen mening med att fortsätta diskussionen – då är det bara risk att du säger något du inte menar och inte kan ta tillbaka, och du kanske sårar någon för alltid. Säg då istället att du behöver ta en paus och samla tankarna, men att du kommer ta upp samtalet igen när du är redo. Det kan ta tio minuter, det kan ta tio dagar. Huvudsaken är att du ÄR villig att avsluta diskussionen. Använd sedan pausen för att aktivt lugna ner dig och reda ut vad du faktiskt vill säga.
Häng på sociala medier
Posta inte ut på Facebook att du och din partner/vän/mamma har bråkat – det kommer definitivt inte att ge dig något positivt. Det du en gång lagt ut offentligt går inte att ta tillbaka, och vissa saker bör hållas ”irl”.
Skriv mejl
Detsamma gäller mejl som för sociala medier. Har du en gång skickat ett argt mejl med allt du tycker och tänker om en person är det kört. Om du ändå vill skriva av dig, gör det i ett Word-dokument och spara tills du har lugnat ner dig. På så sätt skickar du inte iväg något förhastat.
Läs också: Så gör du slut med en familjemedlem
Drick alkohol
Du kanske vill ta ett glas vin för att lugna nerverna lite efter ett hett gräl. Men det alkohol gör är att den minskar din impulskontroll, då den påverkar frontalloberna i hjärnan som styr vår självkontroll och hjälper oss sätta gränser. Så lite för mycket vin och vips har du gjort alla ovanstående punkter…
Strunta i blodtrycket
Två timmar efter ett hätskt bråk är risken för hjärtattack förhöjd, särskilt för personer som redan haft en hjärtattack. Risken för hjärtattack är fem gånger högre än vanligt, och risken för stroke är tre gånger högre. Om du vet med dig att du har högt blodtryck är det bästa du kan göra när du är arg att kolla det. Går blodtrycket upp ytterligare när du är arg måste du vara medveten om detta och aktivt arbeta för att hålla blodtrycket i schack.
Älta
Att nästan maniskt sitta och älta hur elak eller dum personen du bråkat med är kommer inte att ge dig någonting. Om någon tar ut sin ilska på dig är det bästa du kan göra att försöka lugna ner personen – genom att själv hålla dig lugn. Börja bemöta den andre på samma sätt hen bemöter dig, och därifrån jobbar du dig neråt i en lugnare och stadigare ton.
Källa: Health
Foto: Thinkstock