Sakerna du säger som minskar din trovärdighet
Vi har alla varit där någon gång. Slängt in ett utfyllnadsord för att inte låta alltför tvärsäkra.
Ofta handlar det om uttryck som: lite, möjligtvis, skulle kunna, kanske, något eller eventuellt.
Men faktum är att orden inte kommer hjälpa dig utan snarare stjälpa dig. Signalerna du sänder till dina lyssnare blir att det du säger egentligen inte är så viktigt.
– I Sverige är vi väldigt bra på att förminska oss själva med den här typen av ”osäkra uttryck”. Det har bland annat med jante-lagen att göra, vi är rädda för att ta för mycket plats eller trampa någon på tårna, säger Serena Mon de Vienne.
Beteendet är fortfarande vanligare bland kvinnor än män, men Serena Mon de Vienne påpekar att det egentligen inte är typiskt ”kvinnligt”.
– De som använder osäkra uttryck mest är ofta de som kom in senast på arbetsmarknaden. För kvinnor har det här varit en strategi för att bli accepterade i ett sammanhang där enbart män tidigare deltog. Men i dag har kvinnor en självklar plats i de offentliga sammanhangen och tjänar på att skippa dessa trovärdighetsförminskande utfyllnadsorden.
Läs också: Experten: Så kramar du dig till framgång
Självförvållad härskarteknik
Serena Mon de Vienne pekar också på att skratta nervöst och att ursäkta sig själv är ytterligare sätt att sänka sin trovärdighet. Något som görs oftare av kvinnor än män. Många är också helt omedvetna om sitt beteende.
– Detta kallas för självförvållad härskarteknik: När du, i ett sammanhang där du har rätt att tala, ursäktar dig. Men när man väl börjar bli medveten om att man gör detta, blir man helt störd på sig själv och tänker: ”Herregud, jag använder dem hela tiden”. Därför kan man också behöva någon som hjälper en och säger till.
Och tumregeln är enkel: När du är säker på din sak ska du också låta säker på din sak.
– Annars blir det svårare att förstå att det är viktigt, säger Serena Mon de Vienne.
Finns det en poäng med att ”fake it until you make it”?
– Din kommunikation ska vara autentisk. När vi är säkra ska vi låta säkra. Är vi osäkra ska vi säga det. I början kanske det känns obekvämt att inte använda de här utfyllnadsorden, men när du märker effekten vill du aldrig mer använda dem. Så ”fake it until you make it – but don’t lie”, för lögner kommer alltid tillbaka, säger Serena Mon de Vienne.
Text: Helena Sjögren
Lär dig avslöja lögnare på bar gärning!
Läs också: Lär dig avslöja lögnare på bar gärning!
Serenas 3 tips för att låta mer trovärdig
1. Använd säkra uttryck
Är du säker på din sak finns det ingen anledning att framställa det på något annat sätt. Skippa utfyllnadsord och nervösa skratt. Vet du vad du pratar om ska du inte be om ursäkt för det.
2. Ha ett tydligt kroppsspråk och ögonkontakt
Planera i förväg hur du ska förtydliga det du säger med dina händer. Pratar du om tre faktorer är det utmärkt att använda tre fingrar för att förtydliga detta. Det du säger och det du förmedlar med kroppen ska överensstämma. Säger din kropp och dina ord samma sak uppfattas du som mer säker.
Ögonkontakt är ett annat sätt att bygga förtroende. Den som flackar med blicken är mindre förtroendeingivande än den som har en tydlig blick. Det tar tre sekunder innan någon upplever att du ser dem. Titta därför i minst tre sekunder på någon innan du byter ögonkontakt.
3. Gå ner med rösten i slutet av meningen
Det handlar inte bara om vad du säger eller vad din kropp säger. Även ditt tonläge kommer att bli en del av den samlade bedömningen när det kommer till trovärdighet. När du vill markera att något är viktigt ska du gå ner med rösten i slutet av meningen. Det ger signaler till lyssnaren att det du säger är viktigt.
7 sätt kroppsspråket kan ge dig framgång
Läs också: 7 sätt kroppsspråket kan ge dig framgång