Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Satsa på self care: Glöm inte att ta hand om dig själv!

30 jan, 2022
AvUlrika Hermansson
Att vara snäll mot dig själv är enklare än du kan tro – och med tydliga bra tips kan du komma igång direkt. Men se upp för ett par vanliga fällor som i värsta fall kan leda till motsatsen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
9 småsaker du kan göra för ett lyckligare januariBrand logo
9 småsaker du kan göra för ett lyckligare januari

Att ge sig själv kärlek och omsorg kan vara svårt även om det kan låta lätt. Många av oss gör saker utifrån krav och prestation, istället för att utgå från vad som verkligen får en att må bra. Vi skulle alla tjäna på att stanna upp och tänka efter.

– Ställ dig frågan: Vad behöver jag för att må så bra att jag känner mig lugn och glad på insidan? Det är en bra början, säger psykolog Christina Andersson, stressforskare vid Karolinska institutet.

Varför är det viktigt att ta hand om sig själv?

– Vi behöver både ta hand om vår kropp och göra sådant i livet som gör att vi känner oss nöjda och glada, annars kan vi börja må dåligt fysiskt och känslomässigt.

Hon fortsätter:

– Genom att vara snäll mot sig själv, till exempel vara mer förlåtande och accepterande av sig själv, ökar vi möjligheten att vara snäll mot andra. Och det är något vi behöver mer av, vår hjärna mår bra av att vi är genuint snälla och omtänksamma mot oss själva.

Annons

Men det finns fällor att ramla i menar Christina Andersson.

– En vanlig miss är att se self care som enbart en slags belöning i tillvaron eller att slippa undan sådant man tycker är obehagligt. Det här kan få negativa konsekvenser som leder till att man blir mer självkritisk och hård mot sig själv.

Hur undviker man det?

– Ett stabilare sätt är att self care ska betyda mer än att bara lyxa till det i vardagen. Att vilja sig själv och sin kropp väl, så att man gör sådant som skapar bra förutsättningar för välmående.

Grunden är att du känner dig viktig för dig själv och att både din fysiska och emotionella hälsa får plats i ditt liv, menar Christina Andersson

Viktigt att lyssna på sina egna behov

– Förutom de grundläggande behoven som mat, sömn och röra på sig, behöver du lyssna på dina andra behov som gör att livet känns meningsfullt. Genom att börja i den änden, i det som skänker mening i tillvaron, så kan det göra att det går lättare att få till exempelvis sömnen och kosten.

Annons

En sak som kan bli problem är att den self care-rutin som du först tycker mycket om och får dig att känna dig avslappnad, efter ett tag mer blir ännu en uppgift som man måste hinna med. I så fall kan du helt enkelt byta ut den, stryka den eller bara göra den någon gång då och då.

Self care – det vill säga att ta hand om sig själv i vardagen så att man mår bra – kan kompletteras med self compassion, som är den attityd du har till dig själv när du är i en jobbig situation eller inte mår bra. Det är ett sätt att reglera dina känslor, speciellt i tillfällen när du är självkritisk.

– Self care kan ibland kopplas till att man ska bli lyckligare, och när det inte leder till det kan man bli besviken. Därför är det bra att kombinera self care med self compassion, alltså göra något omtänksamt mot sig själv för att minska det som gör att man inte mår bra, säger Christina Andersson.

"Att stärka sin självmedkänsla kan minska stressen"

Man kan se det som att self care höjer din energinivå och gör dig glad, och self compassion minskar lidande.

– Att stärka sin självmedkänsla kan minska stressen och ge mer utrymme att reflektera över vad som är viktigt i livet, stort som smått, och sedan lägga till något som ökar sitt eget välbefinnande. Ju mer avslappnade vi är i kropp och sinne, desto bättre mår vi.

Foto: TT

Behöver du tips på hur du kan öka välmåendet i din vardag? Läs om MåBras self care-kampanj här!

Annons