Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

7 tips för att sätta gränser när du har att göra med en narcissist

02 jul, 2020
När du har med en narcissist att göra ska du veta att hen inte har samma gränser som vanliga människor. DU måste sätta de gränserna själv – och det är inte alltid det lättaste. Här är sju användbara taktiker för att bemöta någon som går för långt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det flesta av oss har nog stött på en tvättäkta narcissist någon gång – och då vet du hur otrevligt det kan vara, och att det kan vara svårt att navigera kring personens alla förvridna sanningar och nycker.

Det som kännetecknar en äkta narcissist är hen har väldigt höga tankar om sig själv, och ser sig som världens mittpunkt. Det leder ofta till att personen har svårt att ta emot kritik och har en tydlig brist på empati. De är också duktiga på att manipulera personer omkring sig.

Karaktärsdrag hos en narcissist

  • De sätter sina känslor framför andras behov.
  • De antar att alla avgudar dem.
  • De vill stärka sina egna egon genom att sänka andra.
  • De ger ett bra första intryck, som sedan förändras till det sämre.
  • De framhäver en bild av överlägsenhet.
  • De betonar att de vet allt om allt.

Kanske har du en narcissist i din närhet? Att välja bort den här typen av människor från sin vänskapskrets är en sak – men man får inte alltid välja vilka människor man har i sin omgivning. Kanske är det en kollega, en patient eller kund – eller en familjemedlem?

Om du nu behöver umgås med en narcissist är det viktigt att kunna sätta tydliga gränser, om inte annat så för att skydda din egen integritet och vett! Här är sju olika sätt du kan göra det.

Lite inte på allt narcissisten säger.
Att sätta gränser kan rädda dig från att bli överkörd av narcissisten.

1. Du behöver inte förklara eller försvara dig

Några av narcisisstens ”vapen” för att få som hen vill är kritik och skrämsel. Genom att få dig att tvivla på din egen åsikt ökar chanserna att du går med på det narcississten vill.

Annons

Låt heller aldrig någon annan bestämma hur mycket du vill dela med dig av om dig själv. Information kan också användas emot dig av en skicklig narcissist. Därför ska du själv sätta gränsen för hur mycket du vill förklara dig kring dina val, handlingar och åsikter. Du kan svara på kritik med ”Jag hör din åsikt och jag ska ha den i åtanke”, eller ”Tack, men jag är rätt säker på mitt val”.

2. Du FÅR gå därifrån

Är du i en situation med en person du känner försöker utnyttja dig eller på något sätt få dig att må dåligt så kan du alltid gå därifrån. Ingen annan har rätt att bestämma var din gräns för en hälsosam interaktion ska gå – utom du själv.

Vill du inte bara vända dig om och gå kan du kolla på klockan och säga något i stil med ”Oj! Jag är sen, måste gå”. Frågar personen vad du är sen till kan du svara ”Det spelar ingen roll” eller ”Det är inget som involverar dig”.

Du kan också välja att vara ärlig mot narcissisten genom att säga ”Nu tänker jag gå härifrån, vi kan prata igen när du kan ha en konstruktiv diskussion.”

Annons

3. Bestäm innan vad du tolererar

Genom att redan ha det klart för dig vad du anser är acceptabelt och inte kan du lättare dra gränserna när det behövs. Till exempel kanske du är helt okej med ni lättsamt retar varandra och skämtar med varandra, men tycker att sarkasm är onödigt och otrevlig. Eller så accepterar du att människor uttrycker starka åsikter – men inte att de börjar kalla dig eller andra öknamn eller mobbning.

Går någon över den här gränsen är det viktigt att du vågar säga ifrån, antingen direkt genom att säga ”Jag tänker inte prata med dig mer så länge du använder sånt språk/kallar mig saker” eller indirekt genom att bara gå därifrån/lägga på luren.

Var beredd på att narcissisten kan börja argumentera emot dina gränser och säga att du är för känslig eller fånig eller omogen – det är förstås inget roligt att höra, men för din egen skull gör du rätt i att stå på dig ändå!

4. Lär dig de retoriska knepen

Som en tränad politiker som duckar journalisternas frågor kan även du hantera narcissistens påflugna krav om information. Om det är en person som har för vana att kritisera din ekonomi eller privata relationer kan du svara något undvikande som ”Vad vore livet utan lite utmaningar?”. Eller skifta fokuset till den andra personen, fråga vad hen har för tips kring sparande eller tycker om dejtingvärlden idag.

Annons

Narcissister älskar att prata om sig själva, så det borde inte vara alltför svårt!

5. Sätt dem på plats

En narcissist testar ofta människor för att se hur mycket de kan komma undan med. Ett sätt att bemöta den här testningen är att bevisa att du ser vad hen försöker göra. Du kan till exempel fråga: ”Försöker du trycka ner mig eller få mig att må dåligt?” eller säga ”Jag märker att du avbryter mig varje gång jag börjar prata”.

Du behöver inte säga det på något annat sätt än sakligt, och du behöver inte ta hänsyn till narcissistens reaktion. Nöj dig med att du att avslöjat personen.

6. Underskatta inte narcissismen

Du måste komma ihåg att en narcissist har spenderat hela sitt liv med att försöka manipulera och utnyttja andra och är en expert på området.

De flesta människor blir illa till mods av narcissistiskt beteende, men den som har vuxit upp med en narcissist eller är i ett förhållande med en har stor risk att acceptera beteenden som borde vara oacceptabla.

Annons

Lyckas du inte sätta dina gränser varje gång du umgås med en narcissist så måste du därför kunna förlåta dig själv, gå vidare och fundera på vad du hade velat göra annorlunda till nästa gång du stöter ihop med en. Att sätta gränser är inte en engångsföreteelse.

7. Glöm inte konsekvenserna!

Om någon går över dina gränser är det viktigt att det medför konsekvenser, och det är bara du som kan ansvara för detta. Därför är det bra om du redan från början har en tydlig bild av vilka konsekvenserna ska vara om gränserna överträds, och att du verkligen följer dessa direkt, utan tvekan och varje gång det händer. På så sätt är du tydlig med att du menar allvar.

Källa: Psychology Today, MåBra   Foto: TT

Läs mer:

5 konsekvenser av att ha en narcissistisk förälder

Därför har narcissister svårt att ha seriösa förhållanden

3 olika narcissist-typer – så är de i förhållanden

Annons