Sheila, 35, är psykopat: ”Mitt sinne är lite mörkt”
35-åriga Sheila Søgaard från danska Holbæk har en antisocial personlighetsstörning – alltså det vi i folkmun kallar för psykopati, något hon tidigare berättat om i Aftonbladet.
Sedan 2016 är Sheila diagnostiserad med sex olika diagnoser, berättar hon vidare när MåBra kommer i kontakt med henne.
– Jag har ångest med en tendens till panikattacker, antisocial personlighetsstörning, narcissistisk personlighetsstörning, borderline och depression.
Barndomen beskriver Sheila som något ”kaotisk”, samtidigt har det också funnits bra stunder och familjen brukade alltid resa ihop på semester varje år. Som liten var hon ”ett envist barn” som alltid gick sin egen väg.
Men att Sheila många år senare fick diagnos antisocial personlighetsstörning kom inte som någon överraskning för hennes närstående.
– De blev inte alls förvånade. De har alltid sagt att jag är en psykopat. Så att få det på papper var ingenting som på något sätt bekymrade dem.
Detta kännetecknar en psykopat
- Ingen empati mot varken djur eller människor.
- Orädd, låg nivå på konsekvenstänk och impulskontroll.
- Intelligent och manipulativ.
- Ytligt känsloliv.
- Grandios självbild – ser sig själv som överlägsen och privilegierad.
- Saknar samvete och är känslokall.
- Charmig, karismatisk och duktig på att prata.
- Patologiskt lögnaktig.
- Promiskuös.
- Inget ansvarstagande för sina handlingar.
- Har ofta flera domar inom olika typer av brott.
- Parasiterande livsstil.
Källa: mindler.se
Tecken på psykopati – och fördomar
Psykopater beskrivs som karismatiska, manipulativa och empatilösa. Sheila känner igen sig, men bara till viss del.
– Jag kan känna igen mig i vissa saker som jag gör, och i andra inte alls. Jag tycker att bilden som målas upp av psykopater är väldigt svartvit. Vi är mer nyanserade än så och är så mycket mer. Och vi har även bra sidor, säger hon och fortsätter:
– Det är faktiskt ganska vanligt att psykopater har en stark känsla för rättvisa, men folk hör sällan om den delen.
Att psykopater inte skulle kunna vara i relationer, eller känna empati och känslor är de största fördomarna enligt Sheila, som berättar att hon känner empati för både djur och barn.
– Jag kan känna alla känslor. Men känslor av glädje och lycka är väldigt ytliga och flyktiga. De är kortlivade, medan ilska tenderar att vara längre.
Ilska och ”mörka tankar”
Allt från orättvisa till att tränga sig i kön på mataffärer är typiska saker som kan få Sheila att brusa upp. På frågan vad som gör henne arg svarar hon:
– Allt, haha! Och allmän orättvisa, jag känner ganska starkt för det. Jag blir också arg när människor är elaka mot djur och barn. Folk som tränger sig i kön, bilar som kör långsamt, om en vara jag vill ha är slut i lager, om jag inte får det jag vill ha. Listan är lång.
Två olika typer av narcissister
Den grandiosa narcissisten: Syns och hörs överallt och säger ofta saker utan minsta eftertanke. Blir ofta aggressiv och skyller ifrån sig på andra vid motgångar eller minsta kritik.
Den sårbara narcissisten: Skyller också ifrån sig och känner sig kränkt, men är inte lika aggressiv och verkar i det tysta.
Källa: Niki Sundström, vårdenhetschef och psykolog på personlighetsprogrammet på Psykiatri Sydväst.
Under åren har det funnits, och fortfarande finns, perioder av ”mörka tankar”, berättar Sheila.
– Det var mest när jag var yngre. Jag tror att alla har dåliga tankar emellanåt. Men jag erkänner gärna att mitt sinne är lite mörkt. Det är ett universum som är svårt att introducera andra för.
När det kommer till den narcissistiska sidan beskriver hon sig som självbelåten, överlägsen och arrogant.
– Jag kan allt och känner mig smartare än alla. Jag älskar att prata om mig själv och tycker alltid att allt är alla andras fel. Jag tröttnar på andra väldigt snabbt.
Sheila Søgaard
....
Ålder: 35.
Bor: Holbæk, Danmark.
Familj: Mamma, två bröder och ett syskonbarn.
Gör: Aktuell med boken ”De siger jeg er psykopat” där Sheila medverkar och berättar om livet med psykopati.
”Alltid varit i turbulenta relationer”
På grund av sina diagnoser klarar Sheila inte längre av att jobba. Sedan ett år tillbaka är hon förtidspensionär, men utöver det tror hon inte att hennes vardagliga liv påverkas mycket mer än så. I dagsläget behandlas hon för sin borderline.
– I Danmark finns det egentligen inga behandlingsalternativ för psykopater. Jag har gått flera olika borderlinekurser.
Där hemma har hon fullt upp just nu med sin nya familjemedlem som precis flyttat in.
– Jag har en liten valp, så där försvinner all min tid. Annars är jag hemma mycket, gör helt vanliga hushållssysslor som att handla, städa, laga mat.
Drömmer om barn i framtiden
Bakåt sett har kärlekslivet och relationer varit trassliga.
– Jag har alltid varit i turbulenta relationer, haft ytliga relationer med män som egentligen bara varit baserade på sex, berättar Sheila och fortsätter:
– Men nu har jag en man i mitt liv som det fungerar riktigt bra med. Han är bra på att ge mig utrymme och att tackla mig som person. Jag lär mig mycket om mig själv genom att vara med honom.
I framtiden hoppas Sheila så småningom på att bilda familj.
– Jag drömmer om att få barn med honom jag träffar. Det är i stort sett den enda dröm jag har på min ”vision board”, säger Sheila till MåBra.