Sorgens 4 faser – så tar du dig igenom dem
Att förlora en älskad människa är alltid svårt. Men det finns vissa förluster som är värre än andra.
En förlust som är plötslig och oväntad, när ett barn dör eller när någon begår självmord, är ofta svårare att ta in och bearbeta. En annan faktor som gör det svårare är om man hade en ansträngd relation till den man mist, på grund av till exempel missbruk eller psykisk sjukdom.
– Det här komplicerar det naturliga sorgeförloppet. Det blir svårare att acceptera förlusten, ta till sig den och införliva den i sitt liv – det blir ofta en djupare kris, säger Lilian Pohlkamp, leg psykoterapeut som är specialiserad på sorg.
Sorgens fyra steg leder ut ur mörkret
I de allra svartaste stunderna, kan det vara bra att veta att de flesta sörjande går igenom liknande faser och att de leder ut ur mörkret.
Sorgen ser inte likadan ut varje dag, vecka för vecka, eller månad för månad. Många talar om en berg- och dalbana. De flesta av oss går igenom flera olika stadier när vi sörjer, som börjar med att vi knappt förstår vad som hänt men slutar ofta med att vi på nytt vill ta tag i ditt liv.
– Ofta känner man att man är i flera faser parallellt, det går lite fram och tillbaka i sorgeprocessen. Även om man har kommit till ett slags accepterande kan man ha stunder då man fortfarande känner av den akuta sorgen då nya insikter om förlusten kommer fram, säger Lilian Pohlkamp.
– Sorgearbete innebär insikt på insikt och kan därför ta tid.
Hur ser sorgens fyra faser ut?
Enligt forskaren William J Worden behöver man ta itu med ett antal uppgifter i sorgen. Här är de – och så kan du hantera dem.
1 Chocken
Först handlar det om att förstå vad som hänt, både känslomässigt och intellektuellt; att du har förlorat en älskad person som aldrig mer kommer tillbaka.
2 Reaktionen
När förlusten landat inom dig kommer reaktionerna. Här handlar det om att tillåta sig att känna alla känslor och tänka alla tankar. Att försöka undvika allt som påminner om förlusten är inte en bra strategi. Du behöver lära dig att tolerera och hantera alla känslor och tankar kanske genom att prata med vänner och vända och vrida på vad det här betyder för dig och ditt liv.
3 Bearbetningen
Efter den mest känslosamma fasen ebbat ut handlar det om att anpassa sig till en omgivning där den man mist inte längre finns. Du kanske inte längre är förälder, eller del av ett par, men ska ändå fortsätta göra sånt som du tidigare gjorde tillsammans med dessa personer. Du ställs inför frågor som: Hur kommer mitt liv att se ut? Hur hittar jag ny mening i livet? Vem är jag nu?
4 Nyorienteringen
Nu går du in i ett nytt liv utan personen du förlorat. Du vågar satsa på nya relationer och känner att det går att leva utan den du älskat – och kanske på ett nytt sätt.
– Var snäll och accepterande mot dig själv, sorg är en naturlig, om än smärtsam del av livet och mest bara visar att du saknar den du älskade. Sorg är den andra sidan av kärlek, säger Lilian Pohlkamp.
Foto: Shutterstock/TT
Läs mer:
Hur pratar man med barn och sorg och död?