Det avskyr vi hos andra – beteendet som är allra värst
Säkerligen har du någon gång stött på en person som beter sig udda; Kanske står lite för nära, är lite för trevlig eller skrattar alldeles för mycket åt allt du säger. Du får en känsla av att någonting inte stämmer, men du har svårt att sätta fingret på exakt vad det är.
Men det har brittiska forskare i stort sett lyckats med enligt en studie som Hälsoliv rapporterar om. Med hjälp av de 1 341 deltagarna i studien har forskare kommit fram till vad som kan uppfattas obehagligt hos en annan person. Här är några exempel som de kom fram till:
Det tycker vi är obehagligt hos andra
- En stirrig blick.
- Höga, plötsliga och olämpliga skratt.
- Smutsigt hår, eller ovårdat.
- Människor som står för nära en.
- Oklart kroppsspråk, rösten och kroppsspråket synkar inte.
- Människor som inte ger eller visar respons, som verkar helt ointresserade.
- Eller tvärtom, människor som visar för mycket respons, som är för påflugna.
Experten: Falskt leende skapar osäkerhet
80 procent av deltagarna svarade i studien att de kopplade obehag till blicken.
Live Bressendorf Lindseth, en norsk expert på kroppsspråk, säger till norska Dagbladet att hon inte är förvånad över svarsresultatet.
– Det som ofta utlöser osäkerhet är att vi inte vet om personen utgör ett hot eller inte. Det är här de så kallade spegelneuronerna kommer in i bilden, säger experten till Dagbladet enligt Hälsoliv.
Hon fortsätter:
– Neuronerna fotograferar andras ansiktsuttryck, och sedan tolkar vi dem genom våra egna känslor. När någon ler mot oss ler vi ofta automatiskt tillbaka och känner att det är bra. Ett äkta leende skapar värme. Men om det leendet är falskt skapar det osäkerhet. Vi känner att något är fel och kan inte spegla eller återgälda deras känsla. Samma sak gäller med en persons blick, säger Live Bressendorf Lindseth till tidningen.
Det tycker vi är skrämmande på dejt
Det kan vara nervöst och obekvämt nog att gå på dejt med en person man inte känner.
Tidigare har MåBra listat några tydliga och vetenskapligt understödda exempel på när en dejt kan upplevas nästintill obehaglig, exempelvis att någons intresse för en har gått överstyr och vi blir allt annat än smickrade. Exempel på beteenden som uppfattas skrämmande i dejtingvärlden
Överdrivet kontaktsökande på sociala medier
Att ha is i magen är en oskriven regel i dejtingsammanhang. Återkopplar inte personen i fråga skickar man ABSOLUT INTE fler dm's samma eftermiddag.
Tar inte ett nej
En person som inte respekterar ett nej uppfattas direkt som skrämmande. Då kanske man behöver överväga att bryta kontakten helt.
Ett kontrollerande beteende
Vad som först kan uppfattas som beskyddande och omtänksamt: "Jag följer dig hem", "ska du verkligen gå ut ikväll, du verkar trött" kan vara tecken på ett destruktivt kontrollbeteende. När vi känner oss kontrollerade kommer obehagstankarna och dem ska vi alltid ta på allvar.