Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Så ska du tänka inför ett livsavgörande beslut

26 aug, 2022
Kvinna vid ett vägskäl
Valmöjligheter sägs vara vår generations största utmaning. Att fatta stora beslut kan kännas ångestfyllt och oåterkalleligt. — För att kunna ta språnget måste vi ha tillit till oss själva, till andra och livet, säger psykologen Mimmie Willebrand.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett par gånger i livet ställs vi inför stora, livsomvälvande beslut. Det kan handla om uppbrott av olika slag: från en relation, ett boende eller arbete. I andra fall kanske man behöver bryta invanda mönster och välja en ny riktning i livet.

Så hur ska man tänka inför stora beslut? Många gånger blir vi osäkra och villrådiga. Vi tar in vad andra säger, vad som förväntas av oss och tappar därför kontakten med vår inre kompass. I en artikelserie på temat "Svåra val" i DN uttalar sig psykologer och filosofer om konsten att välja rätt.

VIDEO: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
VIDEO: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

Att våga forma sitt liv

Stora val kan ofta kännas svåra och oåterkalleliga men vi kan också vända på det och se den kreativa, lekfulla aspekten av att kunna forma och välja riktning i livet. Psykologen Mimmie Willebrand menar att det är hjälpsamt att förstå möjligheterna i att våga påverka sitt liv genom aktiva val.

Mimmi Willebrand
Man kan också fråga sig vad som händer om jag inte väljer förändring, menar psykologen Mimmie Willebrand.

– Men för att kunna ta språnget måste vi ha tillit till oss själva och tillit till andra och livet. Vi måste tro att det på något sätt kommer att ordna sig trots att framtiden är oviss, säger hon till DN.

Annons

Många gånger försöker vi resonera oss fram till ett svar, vilket en annan psykolog, Claes Jonsson, menar är vanskligt. Då får vi bara andras syn på situationen. Först när vi vågar vända oss inåt händer det något som kan liknas vid en magkänsla.

– Det kan vara svårt att vända sig inåt och det är så tydligt när jag märker att personen hittar till sin egen inre känsla. När känslan väl är där så kommer orden och tankarna. Personen får så mycket information av känslan, säger Claes Jonsson till DN.

När våra val påverkar andra

Han liksom Mimmie Willebrand träffar klienter som stor inför stora val i livet. Ofta berör våra val och beslut fler än oss själva. Det kan vara barn, partner eller en kollega på jobbet. Väljer jag till exempel att växla ner och byta jobb ja, då får det givetvis effekter på familjeekonomin. Även vänner och släktingar kan påverkas av våra beslut. De praktiska konsekvenserna av ens val behövs alltså tas med i beräkningarna. I artikeln beskriver Mimmi Willebrand fyra olika delar att ta hänsyn till inför en valsituation. Det är fysiska behov, sociala behov, personliga behov och en människas värderingar.

Ett val behöver inte vara för evigt

Det är vanligt att känna att det val man fattar är för evigt, vilket gör beslutet snudd på outhärdligt att fatta. Då är det viktig att påminna sig om att livet är en pågående process.

– Det betyder inte att valet är betydelselöst, men det är oftast inte så att vi bestämmer oss för något och sedan är det så för evigt. Det finns nästan alltid andra vägar vidare, säger Mimmie Willebrand.

Källa Insidan/DN

Foto: TT

SE OCKSÅ: Så hittar du egentid — även när du inte har tidBrand logo
SE OCKSÅ: Så hittar du egentid — även när du inte har tid
Annons