Stressad av alla hälsoråd? Läs det här!
När du hör ordet ”hälsa” – vad tänker du då? Att äta mycket grönsaker, se vältränad ut eller undvika kött, sötsaker, plast och teflonpannor?
Nästa fråga: Hur mår du av de här tankarna?
– Vi är väldigt fokuserade på hälsa nu för tiden, och det handlar ofta bara om vad vi äter och hur vi tränar. Jag träffar många som känner att de inte är tillräckligt hälsosamma – och är stressade över det. Det är lätt att tappa bort helheten: hur man mår inombords, säger terapeuten Maria Helander, som har egen mottagning i Farsta, utanför Stockholm.
Hennes erfarenhet är att det ofta börjar med en vilja att gå ner i vikt, för att förebygga olika sjukdomar.
– Och så börjar man läsa på om kalorier och halkar in på olika hälsosidor på nätet. Antingen försöker man följa alla råd eller så ger man upp för att det känns övermäktigt – och fortsätter leva på som vanligt. Men stressen finns där som en gemensam nämnare: att man inte gör tillräckligt.
40 procent av svenskarna mellan 15 och 79 år känner sig hälsostressade, enligt en stor undersökning. Vi lever allt längre, det är ett faktum. Ändå går alltså nästan hälften av oss runt och tänker att vi är utsatta för en massa hälsorisker – som vi måste skydda oss ifrån.
– Mycket av informationen som står i sociala medier, på hälsosajter och i en del böcker är inte ens sann!
Maria ger rådet att vara källkritisk. Vem står bakom sajten? Hur förs informationen fram? Är det egentligen en massa tyckande? Hänvisar man till studier, och i så fall vilka? Att det gjorts en enda räcker inte för att något ska anses vedertaget. För det krävs att flera vetenskapliga studier fått samma resultat. Ofta ligger även studierna ute på nätet.
Läser man dem häpnar man ofta över hur felaktigt de citeras.
– Vi omger oss också med en seglivad myt om att hälsa syns utanpå. En smal, muskulös kropp värderas som mer hälsosam än en större, utan markerade biceps. Visst finns det risker med att vara väldigt stor, men det går ju inte att jämföra med några kilos ”övervikt”. Ändå är det lätt att dras med i den där kroppshetsen att man måste se ut si eller så för att ”vara en som tar hand om sin hälsa”.
– I stället för att bara fokusera på att få ett långt liv, kanske vi kan fundera lite mer kring hur vi kan få ett så bra liv som möjligt, medan det pågår: Vad som gör oss glada, skapar mening, hur våra relationer ser ut, hur vi kan ge oss återhämtning och så vidare.
Hur vet man att man är hälsostressad?
– Ett tydligt tecken brukar vara att man känner oro och obehag om man inte följer det man föresatt sig, till exempel om man missat att ta vitamintabletten en dag eller hoppat över träningen. Det kan också vara att man delar in all mat i nyttig och farlig, och helt undviker det ”farliga” eller får ångest när man äter något som inte passar in i nyttighetsmallen.
Vad handlar det om egentligen?
– Kontrollbehov. Att försöka dämpa oro och ångest. På kort sikt lindras ju obehaget när man till exempel tar sina vitaminer, man känner att man tar kontroll. Men på längre sikt förstärks oron, och man behöver ta in allt fler hälsoritualer i tillvaron för att känna sig säker, för en stund. Det blir ett tvångsbeteende över det.
Hur kan man hitta distans till alla hälsotips?
– Jag brukar ge rådet att sluta läsa och prata om det, för så länge vi matar hjärnan med informationen så tar vi intryck av den. Och ifrågasätt budskapen. Om det till exempel kommer en ny så kallad superdiet eller ett dyrt ”superbär” så betyder inte det att du måste börja med det.