Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Studie: Vill du vara lycklig? Det kan göra dig olycklig…

10 jan, 2020
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Kvinna med stråhatt på strand, sträcker upp armarna i luften.
Tänk inte för mycket på att bli lycklig - det kan göra dig deprimerad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Lycka är knepigt. Inte nog med att de flesta har olika uppfattning om vad det innebär. Det är dessutom svårt att uppnå.

Men frågan är hur viktigt det egentligen är att vara lycklig.

En ny studie från University of Reading i Storbritannien visar att det inte alls är bra att bli för fixerad vid lycka. När forskare frågade studenter hur viktigt lycka var för dem, visade det sig att de som värderade lycka högt i högre utsträckning var deprimerade.

Det är med andra ord de som högst önskar att vara lyckliga som också är olyckligast.

Tänk inte för mycket på hur du känner

– När lycka blir för viktigt för dig blir du uppmärksam på dina känslor och börjar också kämpa för att reglera dem, säger Dr Julia Vogt, en av studiens författare till The Guardian.

Det verkar med andra ord som om risken för depression är större hos personer som påverkas mycket av sina känslor eller känslomässiga situationer och har svårare att se dessa ur nya perspektiv. Sambandet mellan lycka och depression handlar också om undertryckta känslor.

Annons

Därför kan mindfulness hjälpa dig bli lyckligare

Att försöka låta bli att tänka på något har motsatt effekt: Då tänker du bara mer på det. Så ju mer du försöker tränga undan obehagliga tankar, eftersom du vill vara lycklig, desto mer tänker du på dem  – och mår alltså sämre.

Att arbeta med mindfulness, det vill säga att notera de tankar vi har och acceptera dem, istället för att motarbeta dem kan vara ett sätt att slippa fastna i negativa tankespiraler.

Forskarna trycker på att studiens resultat gäller västvärlden  – det finns med andra ord en kulturell aspekt. Kanske för att vi i väst fokuserar på mål som att lyckas på jobbet, istället för att hjälpa andra och vara med familj och vänner.

– Jag tror de flesta människor vet vad som gör dem lyckliga om de tänker efter, och det är förmodligen inte de stora sakerna som att bli befordrad på jobbet, utan småsaker, säger Julia Vogt.

Källa: theguardian.com

Läs mer:

Så lite måste ni ligga för att bli lyckliga

Vad är lycka? Det har en ingenjör räknat ut

Ny studie: Vid den här åldern är vi som lyckligast

Annons