Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Suicidforskaren: "Samhället producerar lidande hela tiden"

03 maj, 2017
AvHelena Sjögren
I sitt arbete som polis möter Magnus Stridh dagligen människor som mår psykiskt dåligt och överväger att ta sitt liv. Han tror att det är viktigt att ställa de i många fall svåra frågorna – men framförallt att finnas där. "Det viktigaste som medmänniska är att lyssna", säger han i "30 liv i veckan".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I den avslutade delen av dokumentärserien ”30 liv i veckan” undersöker programledarna Anne Lundberg och Sofia Helin hur självmord kan förebyggas.

Suicidforskaren Ullakarin Nyberg samlar en grupp överlevare för att höra deras syn på hur det mörka gick att vända. Bland annat sitter Charlie och Niklas Ekdal från tidigare program med i gruppen och pratar om sina erfarenheter.

Men programledarna träffar även blåljuspersonal som ofta möter människor som mår mycket psykiskt dåligt i sitt yrke.

Läs också: Anne Lundbergs & Sofia Helins tv-serie om självmord

Magnus Stridh jobbar som yttre befäl vid polisen. Enligt honom är det mycket vanligt att polispersonal i yttre tjänst möter människor som mår väldigt psykiskt dåligt. De har därför utvecklat metoder för hantera människor som mår dåligt.

Magnus Stridh tror att mycket handlar om att våga konfrontera den som mår dåligt och fråga om personen verkligen överväger att ta sitt liv.

Annons

– Jag tror att det är en väldigt viktig bit att våga fråga det. Och ska man ge något råd till anhöriga eller vänner, så är det att våga ställa den frågan även om den är jättejobbig, för att svaret kanske inte är det man vill höra, säger han i programmet.

Läs också: Charlie, 25, försökte ta sitt liv: ”Rop på hjälp”

”Viktigaste som medmänniska är att lyssna”

Han tror att det viktigaste är att finnas där och verkligen lyssna på vad personen som mår dåligt har att säga.

– Jag tycker man kan ge någon form av hopp – men inte en massa lösningar. Det viktigaste som medmänniska är att lyssna. Lyssnandet är mycket viktigare än att prata. Kanske är det därför vi har två öron och en mun, säger han.

Suicidforskaren Jan Beskow tror att ett öppnare samtalsklimat i förlängning är det som kommer att minska självmorden.

– Det viktigaste är att återupprätta de som har suicidproblem. För de är hjältar. Samhället producerar lidande hela tiden och de får bära en stor del av detta lidande. Dessutom är de viktiga informatörer. Och det är därför det är så viktigt att människor kan stå fram och berätta om hur de har det. Då kan man förstå mer och mer. Det är inte så att de vill dö. De kämpar oerhört för att överleva ofta, dag efter dag. Om vi lyssnar till dem lär vi oss mer, säger han i ”30 liv i veckan”.

Läs också: Sonen begick självmord: Värsta man kan vara med om

”30 liv i veckan” sänds torsdag den 4 maj klockan 21 i SVT1.

Fakta om självmord:

  • Antalet självmord i Sverige har sjunkit sedan 1980 i nästan alla åldersgrupper. Bara bland unga mellan 15 och 24 år och bland äldre män över 80 år har det ökat.
  • Under 2015 tog 1554 personer sina liv i Sverige. Vilket motsvarar ungefär 30 liv varje veckan.
  • Av de som begår självmord är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor.
  • Bland män mellan 15 och 44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.
  • Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.

Källor: www.mind.se, www.1177.se, www.ki.se, WHO och NASP (Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa)

Läs också: Sofia Helin: ”Inom mig fanns ett mörkt rum”

Här finns hjälp att få:

  • Psykiatriska akutmottagningen. Har du akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och inte får hjälp någon annanstans ska du inte tveka att åka till psykakuten. På telefon 1177 får du snabbt svar och råd om vart du kan vända dig inom vården. Behöver du akut hjälp ring 112.
  • Självmordslinjen drivs av föreningen Mind. Du som mår dåligt kan chatta eller ringa 90 101 dygnet runt, samtalen är gratis. Här hittar du kontaktuppgifter till Mind.
  • SPES telefonjour har öppet 19–22 alla dagar, 08-34 58 73. För dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.
  • Svenska kyrkan har jourhavande präst som du kan tala med, alla dagar mellan kl 21 och 06. Ring 112 och be att bli kopplad.
  • Suicide Zero och Suicide Rescue är ideella organisationer som arbetar för att minska självmorden. På deras hemsidor hittar du råd, stöd, läsning och kontaktuppgifter.

Självmord – 4 vanliga och farliga myter

Självmord går ofta att förhindra.

Läs också: Självmord – 4 vanliga och farliga myter

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons