Så får du tiden att räcka till – expertens bästa tips!
Petra Brask är effektivitetskonsult som bland annat varit med i SVT:s Tidsjakten. Hon jobbar med att hjälpa människor och företag att effektivisera sina dagar.
Här är hennes bästa tips för att mindre tid ska gå förlorad, och för att du ska hinna med att göra mer av det du faktiskt vill.
1. Missbruka inte mobilen
Varje dag tittar vi på mobilen i snitt 150 gånger. Det blir en gång ungefär var sjätte minut under dygnets vakna timmar.
Och vad spelar det för roll, tänker du kanske? Betydligt större än vad man kan tro.
Varje gång vi får ett meddelande eller notis i vår mobil triggas vår hjärnas belöningssystem, och det är något vi har vant oss vid, säger Petra Brask.
– Det är rena godispåsen för hjärnan, den tänker ”åh, nu kommer det något nytt”, vilket gör att vi har jättesvårt att fokusera däremellan. Hjärnan har de här ständiga förväntningarna att det kanske kommer något nytt, säger hon.
Så trots att mobilen har förenklat mycket i våra liv kan den också vara en stor stressfaktor, och en riktig tidstjuv. Därför rekommenderar Petra Brask att man lär sig att antingen lägga undan mobilen ibland, för att kunna fokusera på en uppgift, eller att vi stänger av notiserna från våra appar.
2. Försök inte multitaska
Vissa hävdar att de är fantastiskt bra på att multitaska, alltså göra flera saker samtidigt, men det är i viss mån lögn, eller åtminstone en missuppfattning. Våra hjärnor kan nämligen inte hantera fler än en sak åt gången, så det som händer är i stället att du växlar mellan olika aktiviteter, och förlorar fokus och tid däremellan.
– Våra hjärnor börjar då tro att vi har väldigt mycket att göra och resultatet blir ofta att vi får sämre kvalitet på det vi gör, jämfört med om vi gör en sak åt gången.
3. Gör det svåraste först
När du sover vilar hjärnan ut. Den rensar upp i arbetsminnet, och när du vaknar är du som allra bäst lämpad att ta hand om dina mest krävande uppgifter. Dina första vakna timmar bör du alltså undvika de tre m:en: möten, mail och människor som stör, säger Petra Brask.
– Gör lite svårare saker, som kräver koncentration och fokus, eller något som kanske är lite tråkigt. Bestäm dig gärna dagen innan om du kan, vad du ska göra direkt på morgonen efter.
4. Ha alla anteckningar på samma ställe
Att skriva ner och anteckna saker man behöver göra är väldigt viktigt för att underlätta för hjärnan. Men om du för dina anteckningar på olika platser eller i olika kalendrar kan det vara försvårande i sig.
– Det gör att hjärnan blir väldigt trött, då använder du ditt arbetsminne hela tiden för att komma ihåg var du har skrivit ner det. Din hjärna har ett behov av sammanhang, så den räknar ihop allt hela tiden och om du har flera olika block eller kalendrar kan hjärnan tro att du har mer att göra än du faktiskt har, säger hon.
5. Ha en att-göra-lista
För att skänka lugn till din hjärna är det bra att göra klart för den vad som är viktigast just nu. Det görs enkelt med en att-göra-lista. Men eftersom vår hjärna inte kan fokusera på så mycket åt gången bör listan inte innehålla mer än de sex viktigaste punkterna.
6. Lär dig att säga nej
Flera undersökningar visar att det som tar allra mest tid från våra dagar är att vi har svårt att prioritera, och att säga nej. Och detta är ofta ännu vanligare bland unga människor.
– Om man är ung och vill visa framfötterna kan det vara svårt att säga nej i vissa situationer, men det är så viktigt att rensa och välja bort, säger Petra Brask.
– Det är lika viktigt att göra en inte-att-göra-lista över saker som absolut inte bör prioriteras just nu.
7. Utnyttja den galna timmen
När det kommer till att kläcka de allra bästa idéerna finns det en tid på dygnet som är allra bäst lämpad för det. Den gyllene timmen är klockan nio på kvällen.
– Då är hjärnan så trött att den släpper fram allt möjligt, så brainstorming är bäst runt den tidpunkten.