Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Svårt att vara ensam? Lär dig trivas i ditt eget sällskap

07 aug, 2018
Att trivas i sitt eget sällskap är viktigt för att må bra.
Är du ständigt uppbokad – och har radion eller tv:n på så fort du är hemma? Det tyder på att du har svårt för att vara ensam. Men det går att förvandla ensamheten till en styrka. Här får du veta hur.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många känner en stark obehagskänsla av att vara ensamma. Och det gäller oavsett om de är singlar, i parförhållanden, är del av en stor familj eller bor ihop på annat sätt. Det kan finnas flera förklaringar till det, enligt psykoterapeuten Christina Copty. En är kulturell:

– Vi uppfostras till att hela tiden prestera för att uppfattas som lyckade i samhällets ögon. Därför sysselsätter vi oss ständigt för att känna oss nöjda med oss själva. När vi är ensamma och inte kan fylla rummet omkring oss med allmänt stoj och aktiviteter konfronteras vi med stillheten och känslor som förvirring, rastlöshet och tomhet, eftersom vi har blivit ”meningslösa”, förklarar hon.

Läs också: Kajsa Kalméus: ”Ingen ska behöva vara ensam”

Andra är rädda för känslor som är smärtsamma och flyr från dem. När vi är ensamma lägger vi märke till hur vi egentligen har det.

Därför har vi typiskt nog svårt att vara ensamma när vi är i kris – när vi till exempel precis har skilt oss, fyller jämnt, har blivit uppsagda från jobbet eller har förlorat någon som stått oss nära. Rädslan för ensamheten är nämligen en annan förklaring till att vi undviker att vara för oss själva.

Annons

– Om du känner dig ensam eller är rädd för ensamheten har du säkert någon gång i ditt liv varit med om något som gjort att du förknippar ensamheten med något obehagligt. Du kanske ofta fick vara för dig själv som barn, något som fick dig att känna dig övergiven och hjälplös. Och det är samma känsla som dyker upp i nutid när du är ensam, säger Christina Copty.

Det kan också vara så att du växte upp i en familj där du varken blev sedd eller hörd och där man inte bemödade sig om att se dina behov. Det kan göra att man tror att man är ensam om sina känslor och bidra till en allmän ensamhetskänsla.

Läs också: Ensam? Här är 4 sätt det kan skada din hälsa

Ett känsligt nervsystem, att man lätt blir rädd, kombinerat med livlig fantasi gör också att vi kan vara rädda för ensamheten. Vissa kvinnor är rädda för att det ska bli inbrott när de är ensamma hemma och ser därför alltid till att bjuda hem någon om de skulle vara ensamma en kväll.

Annons

Men det finns anledning att lära sig att vara ensam.

En sådan är att då kan våra tankar och känslor få ta plats utan att hela tiden bli avbrutna. Och när vi inte hela tiden söker yttre stimuli blir vi bättre på att koncentrera oss och fördjupa oss. Den rofyllda ensamheten gör att hjärnan rensas och vi får extra energi. I förlängningen leder det till bättre relationer med andra, att vi får veta vad vi verkligen behöver och blir bättre på att sätta gränser.

Men hur kommer man dit? Det första steget är att bli medvetna om när vi flyr från oss själva – vad är det som gör att vi har så svårt för att stå ut med ensamheten? Och vad gör vi för att undkomma den?

Läs också: Slippa ofrivillig ensamhet – psykologens tips

– För att kunna vara ensamma måste vi också tycka om oss själva. Först när vi värdesätter oss själva blir det lätt att vara ensam. Det är också viktigt att man förstår att livet rymmer både härliga och jobbiga känslor, och först när vi ger plats för alla våra känslor blir vi hela och autentiska som människor, säger Christina Copty.

Annons

AV: Annette Aggerbeck FOTO: IBL/shutterstock

 

Har du svårt att vara ensam?

Här är tecknen på att du har svårt för att vara ensam – och kan lida av autofobi, eller monofobi som det också kallas. Stämmer följande:

1. Du är fullt uppbokad en månad framåt.

2. Du är hellre i ett halvdant förhållande än du är singel.

3. Du vänder ut och in på allt som händer i ditt liv med dina väninnor för att höra vad de tycker.

4. Du berättar inte för vännerna hur du har det innerst inne, eftersom du skäms över att du känner dig ensam.

5. Du har alltid tv:n eller radion på, oavsett om du tittar/lyssnar eller inte.

6. Du dricker/självmedicinerar/överäter när du är ensam.

7. Du jämför ditt liv med andras och tycker att deras liv är mer spännande och framgångsrika.

8. Du är rädd för att gå miste om något som skulle kunna göra dig lycklig eller glad.

9. Du känner dig avvisad när någon som du har stämt träff med får förhinder.

Annons

10. Du har svårt för att skapa en djup och bestående förbindelse med en annan människa.

 

Så blir du ensam-stark

+ Var medveten om att du måste ut ur din bekvämlighetszon, alltså sluta att med hjälp av bakgrundsljud och aktiviteter skärma av dina känslor.

+ Gör något som kräver koncentration och stillhet. I dag lägger många av oss massor av tid på sociala medier, och vi mister mer och mer förmågan att fördjupa oss, och därmed försvinner vår förmåga till koncentration. Sätt dig ner för att göra sådant som kräver din fulla uppmärksamhet – det kan vara att virka eller sticka, läsa böcker, sätta ihop en scrapbook, skriva om ditt liv – de enda kraven är att det inte har något med internet att göra och att du gör det helt själv i ensamhet.

+ Avsätt tid varje dag för att gå på upptäcktsfärd bland dina känslor. Vad innebär ensamhet? Se det som ett detektivuppdrag, att upptäcka vad den är för dig. Fundera på vad ensamhet betyder för dig – så kan du lära dig att älska den.

 

Annons