Tankefällorna som knäcker din självkänsla
Marta Cullberg Weston som är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Hon har också skrivit en serie böcker, den senaste heter Tröst och reparation, där vikten av positiva självbilder och självkänsla löper som en röd tråd.
När du inte tycker om dig själv, känner att du inte duger och går runt med en skavande känsla att inte vara bra nog är det negativa självbilder som sätter krokben för dig. Likaså kan ett gnagande missnöje, depression och en tro att du inte är värd att älska vara en signal på samma sak.
Vägen till ett tryggare jag går enligt Cullberg Weston via ett förändrat tankemönster, där språket i våra tankar har stor betydelse. Här är tre värdefulla tanketips!
Bojkotta ”borde”
När en tanke eller mening innehåller ordet ”borde” är det ett tecken på att du egentligen inte vill. Till exempel: ”Jag borde städa.” Förmodligen kommer du inte att städa, men ändå plåga dig själv med skuldkänslor och känna dig usel. Acceptera i stället att du inte har lust tills du känner dig redo att ta itu med dammråttorna. Naturligtvis finns det saker som vi inte har lust med, men som vi ändå måste göra. Det gör vi för vårt eget bästa på sikt och är något annat än självplågande ”borden”.
Tryck på stoppknappen
Människor med negativ självkänsla har ofta en inre kritiker, det vill säga säger till sig själva att de är värdelösa. När du upptäcker den inre kritiska rösten säg tyst: ”Sluta!” Byt sedan ut kritiken mot ett positivt budskap, exempelvis: ”Jag är okej.”
Ge kritikern ett namn
Markera att den nedvärderande rösten inte är du själv. Skapa distans genom att hitta på ett namn till kritikern som ”Domaren”, ”Nisse”, Mamma- eller papparösten etc.
AV: Gertrud Dahlberg/Jennie Sandberg BILD: Thinkstock