Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

3 tecken på vinterdepression – som du inte ska ignorera

24 nov, 2020
AvHanna Carlsson
3 tecken på vinterdepression – som du inte ska ignorera
Känner du dig extra nedstämd så fort vintern är på ingång? Då kan du lida av årstidsbunden depression, så kallad SAD. Och enligt experter finns det några symtom du ska vara lite extra vaksam på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

Visst kan man känna sig lite nedstämd när temperaturerna sjunker och dagarna blir mörkare och kortare. Upplever man att känslan är extremt tung så kan det vara ett tecken på årstidsbunden depression. Vad sjukdomen beror på är ännu inte helt klarlagt, men sannolikt spelar hormonet melatonin, som styr vår dygnsrytm, en central roll.

Vad är en årstidsbunden depression?

Årstidsbunden depression, eller SAD som det också kallas, är ett slags rubbning av sinnet som återkommer varje år vid samma tidpunkt. Den är inte nödvändigtvis annorlunda än en vanlig depression, men det som utmärker sig är just att den inträffar vid ungefär samma tidpunkt varje år.

De flesta med årstidsbunden depression får besvär under den mörka årstiden, men det finns även personer som mår som sämst på våren och sommaren.

3 symtom på vinterdepression som du inte ska ignorera

1. Du känner dig alltid nedstämd och saknar energi

"Årstidsbunden depression är, precis som andra fall av depression, mer än en flyktig känsla av sorg. Den kännetecknas av ett ihållande lågt eller deprimerat humör, som man har svårt att komma ur", säger James Murrough, doktor och docent i psykiatri vid Mount Sinai Hospital i New York till sajten Health. Han tillägger att personer som lider av SAD ofta känner att de har kortare stubin än vanligt och de upplever att de är mer negativa till saker i sin omgivning.

Annons

2. Du känner dig alltid hungrig – eller aldrig hungrig

Ett vanligt symptom på vinterdepression är en förändring i aptiten, enligt National Alliance on Mental Illness (NAMI). Du kan uppleva problem med både ökad hunger eller minskad aptit, beroende på när din depression inträffar. Enligt National Institute of Mental Health (NIMH) har SAD både sommar- och vintermönster. Även om många av symtomen är liknande för varje tidsperiod upplever de som lider av vinterdepression allt fler problem med sömnen, samt ett ökat sug efter kolhydrater. En sommardepression kan istället ge minskad aptit. Susan Bowling, som arbetar inom psykologi och psykiatri på Cleveland Clinic, menar att patienter med SAD i större utsträckning tyr sig till mat och har tendenser att känsloäta.

3. Du känner dig hopplös och har mörka tankar

Den här är extremt viktig: Enligt National Institute of Mental Health kan människor med årstidsbunden depression uppleva destruktiva tankar om döden. Att man dessutom kan känna sig uppgiven och värdelös är en kombination som kan bli direkt farlig. Att inte ha intresse för aktiviteter du tidigare älskat kan vara en naturlig del av sjukdomen men det är viktigt att vara uppmärksam på alla signaler som kroppen sänder ut. Våga söka hjälp om tankarna blir för jobbiga! Ibland kan man behöva verktyg för att klara av de värsta stunderna, något som en psykolog eller terapeut kan ge.

Annons

Hur behandlar man årstidsbunden depression?

Enligt James Murrough kan symtomen på SAD pågå från några veckor till flera månader. Om du har lidit av sjukdomen tidigare och är orolig för att den ska utlösas igen i framtiden, finns några försiktighetsåtgärder som kanske kan hjälpa.

Susan Bowling rekommenderar att du konsumerar mer D-vitamin under vintermånaderna än vanligt, om det är den kalla säsongen som brukar utlösa sjukdomen. Du kan antingen få i dig extra D-vitamin genom kosttillskott eller så kan du ändra lite i din kost. Ägg, tonfisk, lax och svamp är exempel på livsmedel som innehåller mycket D-vitamin.

Även ljusterapi kan vara till hjälp för människor som kämpar lite extra under vintermånaderna.

– Det finns till och med studier som visar att stark ljusterapi är bra även för de som inte lider av årstidsbunden depression, säger James Murrough.

Men det allra viktigaste tipset är våga söka hjälp om du går igenom en depression. Kontakta 1177 eller hör av dig till en vårdcentral för att få hjälp och stöd. Att berätta för sin närmaste omgivning om vad man går igenom kan också vara bra steg på vägen för att lättare hantera sjukdomen.

Källa: Health och 1177 Foto: TT

Läs mer:

Vintertrött eller sjuk på riktigt? Så vet du när du ska söka hjälp

Trött på mörkret? Här ljusterapilamporna att testa hemma

7 olika typer av depression – det här måste du veta om dem

Annons