Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Trött och nere? Så botar du höstdeppet med mental träning

07 nov, 2014
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Känner du dig låg och energilös under årets mörkare månader? Du är långt ifrån ensam – men det finns smarta knep att ta till! Livscoachen Karin Isberg ger sina bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så här års är det vanligt att känna sig nedstämd. Det blir allt mörkare utomhus, temperaturerna sjunker och energinivåerna går i botten.

Framför allt är det bristen på dagsljus som gör oss trötta.

– Det är därför det är så viktigt att försöka komma ut och få en stunds dagsljus varje dag. Det behöver inte vara soligt ute, även en molnig dag är det ett bättre ljus för våra kroppar utomhus än vad det är inomhus med tända lampor, säger livscoachen Karin Isberg.

Att ta en promenad när det är ljust ute – till exempel på lunchrasten – kan med andra ord göra stor skillnad. Inte minst för att motionen i sig höjer humöret.

–  Det har visat sig att 30 minuters promenad utomhus varje dag är lika effektivt som mediciner för att bota lindriga depressioner, berättar Karin.

Du kan även använda mental träning för att mota bort mörkerdeppet. Här är Karin Isbergs bästa tips!

1. Skjut inte den andra pilen
”Det är en lära som kommer från buddhismen och som innebär att vi ibland drabbas av jobbiga händelser. Livet skjuter pilar på oss, till exempel mörker och höstrusk. Det är så klart inte kul, men allting blir värre av att vi skjuter fler pilar på oss själva. De pilarna är våra tankar om hur jobbigt allting är, och de gör minst lika ont som den första pilen.”

Annons

Läs mer: Lyckoworkout – 7 övningar som höjer humöret

2. Samla plus
”Det finns en metod för att bota depressioner som jag tycker är jättebra, oavsett om man är deprimerad eller inte. Den kallas för plusmetoden och innebär att man gör en lista över sina plusaktiviteter. Med plus menas allt som vi gör helt för vår egen skull, för att vi mår bra av det. Det kanske är att lägga pussel, baka, lyssna på musik, umgås med en vän eller något annat. Det är alltså inga stora händelser vi talar om, utan sådant som vi enkelt kan göra i vardagen. Sedan försöker man ägna sig åt sina plus så mycket som möjligt.”

Läs mer: Optimist, javisst! 4 genvägar till glädje

3. Gör tid för dig själv
”Det kan innebära att vi behöver säga nej till andra och det kan man göra genom att förklara varför man just nu behöver tid för sig själv. Ungefär så här: ‘Jag förstår om du blir besviken på mig, men jag behöver det här för att må bra och inte känna mig deppig.’ När vi ger sådana förklaringar brukar andra förstå oss.”

Annons

Läs mer: Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare!

4. Gilla läget
”Vi kan inte ändra på varken säsongen eller vädret, hur gärna vi än skulle vilja. Om vi kan acceptera att det just nu är mörkt och kallt så mår vi bättre. Det betyder inte att vi tycker om hösten, det betyder bara att vi tänker ungefär så här: ‘Jag önskar av hela mitt hjärta att det skulle vara ljust och varmt, men jag accepterar att det just nu inte är så.'”

Läs mer: Tysta din inre kritiker

 

LÄS MER:

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Annons