Det här händer i kroppen vid ångest
Alla har vi någon gång varit nervösa eller lite oroliga, och även om känslan sitter i huvudet så kan den enkelt yttra sig även fysiskt. Kanske har du till exempel känt hur handflatorna blir svettiga och hjärtat slår lite snabbare när du ska hålla ett föredrag för dina kollegor trots att du avskyr att tala inför publik?
Skillnad på ångest och oro
Att känna oro eller rädsla med jämna mellanrum är fullt normalt och också något som vi måste göra, eftersom vår hjärna bland annat har som uppgift att sortera ut vad som är farligt och vad som inte är det. Hade vi inte haft de färdigheterna så hade vi blivit uppätna så fort vi tittade ut ur våra grottor på stenåldern, och även i dag hjälper det oss att beräkna olika risker i vardagen. När oron blir så stor att den tar över och istället för att hjälpa oss gör vårt liv svårare, så blir det dock ett problem.
Vad händer i kroppen vid ångest?
Ångest beskrivs som en stark rädsla eller oro som känns i kroppen och de fysiska symtomen kan bli väldigt starka och obehagliga. Det som händer när vi får ångest är att vårt autonoma nervsystem säger åt kroppen att gå in i beredskapsläge. Vårt så kallade fly-eller fäkta-system aktiveras och vi kan känna olika symtom som hög puls, andnöd och svettningar. Det här är inget som vi själva kan styra med ren viljestyrka, och eftersom ångest upplevs olika för olika personer behöver man inte heller ha alla symtom för att det ska räknas som ångest.
Känslan kan komma smygande, men ibland kan ångesten även komma akut med mycket svårare symtom och det kallas då för panikångest eller panikattack. Ångest i sig är inte farligt, men när kroppen reagerar så starkt och snabbt så är det lätt att tro att det är något allvarligt som har drabbat en, speciellt om man har väldigt stark hjärtklappning eller känner att man får andnöd.
Vanliga symtom vid ångest
- Du kan känna att hjärtat slår hårt eller fortare än vanligt
- Du kan få svårt att andas eller känna dig yr
- Det kan kännas som en klump i magen eller en tyngd över bröstet
- Du kan känna stickningar eller domningar i händer eller fötter
- Du kan känna dig darrig, skakig eller svag i musklerna
Hur blir man av med ångest?
Det finns olika anledningar till varför man får ångest, den kan till exempel triggas av att du råkar ut för något uppslitande – som en skilsmässa, ett dödsfall eller att du blir av med jobbet. Ibland kommer ångesten utan någon särskild anledning, vilket kan kännas extra tufft då det inte finns något att koppla sina jobbiga känslor till. Och eftersom ångest känns olika för alla så finns det även olika verktyg för att bli av med den. Att bara acceptera känslan och vänta ut ångesten fungerar för vissa, medan andra behöver hjälp utifrån.
Om din oro är så pass stark att den påverkar ditt mående och hur du fungerar i vardagen så finns det stöd att få.S Samtalshjälp i form av kognitiv beteendeterapi (KBT), ibland i kombination med läkemedel, är ofta ett bra stöd vid ångest.
Källor: 1177.se, hjarnfonden.se
Foto: TT