10 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andra
För vissa är ett jobb bara ett jobb, medan andra brinner för att kunna göra skillnad. Läkare, sjuksköterska, undersköterska, psykolog och andra liknande yrken är kanske det man först tänker på när man pratar om att jobba med människor. Men det finns många sätt att hjälpa andra, exempelvis genom att dela med sig av sin kunskap, eller av sin tid.
Här listar vi tio exempel på yrken där din insats kan göra stor skillnad för många människor. Kanske kan något av dem passa och inspirera dig?
(Det här är ett urval med en grov indikation av utbildningstid och lön. Givetvis finns det så många fler yrken som på olika sätt bidrar till att förändra andra människors liv.)
Terapeut
Tycker du om att lyssna på andra och hjälpa dem att komma till insikt? Då kan terapeut vara något för dig.
Utbildning: Det finns många utbildningar som lär ut olika typer av terapi. Terapeut är inte någon skyddad yrkestitel, så det gäller att välja noga. För att bli exempelvis samtalsterapeut är de vanligtvis 2–4 år långa på deltid. Utbildningen till psykoterapaut är mer omfattande.
Snittlön: 35 600 kr/månad (samtalsterapeut)
Lärare
En engagerad och klarsynt lärare kan göra skillnad för hela någons liv. Du kan hjälpa någon att få upp ögonen för sina talanger, hjälpa dem i det sociala samspelet och få dem att växa som människor.
Utbildning: Det finns flera olika vägar för att bli lärare. Utbildningarna varierar mellan 1,5 år och 5,5 år beroende på vilken inriktning du väljer.
Snittlön: 36 600 kr/månad (grundskollärare)
Socionom
Som socionom möter du ofta människor i svåra situationer i livet. Målet är att ge hjälp och stöd för att åstadkomma en förändring. Många arbetar som socialsekreterare inom kommunen, kurator eller handläggare inom äldreomsorgen.
Utbildning: För att bli socionom måste du ha en examen från socionomprogrammet vid ett universitet eller en högskola. Utbildningen är 3,5 år.
Snittlön: 36 100 kr/månad
Hälsocoach/Hälsopedagog
Många skulle må bra av en coach som kan ge dem bättre verktyg för att ta hand om sin hälsa. En hälsocoach arbetar med en bred syn på hälsa och ger råd inom många områden för att hjälpa andra att må bättre. Du kan arbeta både individuellt och som anställd inom företag och myndigheter.
Utbildning: Även här finns många olika vägar att gå. Du kan välja mellan privata aktörer, yrkeshögskolor eller en universitetsutbildning.
Snittlön: 31 000 kr/månad
Ekonomisk rådgivare
Kanske inte det första yrket man tänker på i den här kategorin, men en ack så viktig del för människors välmående.
Utbildning: I grunden krävs en ekonomisk utbildning, och för att arbeta som rådgivare krävs sedan en licens som man får efter att man klarat ett test efter utbildningen.
Snittlön: 41 200 kr/månad
Larmoperatör
Som larmoperatör på SOS har du en avgörande roll när något akut inträffar. Din hjälp kan vara skillnad på liv eller död.
Utbildning: För anställning krävs att man har gymnasieutbildning och tidigare arbetslivserfarenhet. Många som rekryteras till SOS Alarm har erfarenhet från vård, räddningstjänst eller annan verksamhet som ligger nära SOS-tjänsten. Utbildningen till SOS-operatör är ca 20 veckor lång.
Snittlön: 30 600 kr/månad
Sjukgymnast, naprapat, kiropraktor
Att ha ont kan sänka livskvaliteten rejält. Som sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor arbetar man med lite olika metoder, men alla med målet att få en så välfungerande och smärtfri kropp som möjligt.
Utbildning: Naprapatutbildningen är fyra år, Kiropraktorutbildningen fem år och Fysioterapeut (sjukgymnast) tre år.
Snittlön: 33 200 kr/månad
Brandman
För en fast anställning som brandman ställs tuffa krav. Men på många håll i landet behövs deltidsbrandmän (och -kvinnor) på jour. Kanske passar någon av jobben dig?
Utbildning: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger en egen utbildning som heter Skydd mot olyckor och är på två år. För att bli deltidsbrandman är utbildningen däremot endast sex veckor. Då har man en fast lön för beredskap och extra betalt vid utryckning.
Snittlön: 33 400 kr kr/månad
PT
Som PT kan du hjälpa många att bli piggare, orka mer och må bättre i vardagen. Som bonus får dina klienter en starkare kropp, bättre flås, godare sömn och många andra fördelar som är hjälpfulla.
Utbildning: PT-utbildningar finns på yrkeshögskola, folkhögskolor eller via utbildningar som anordnas av gym och träningsanläggningar. Längden varierar mellan några månader till ett år.
Snittlön: Lönen varierar kraftigt beroende på var du arbetar och hur mycket du arbetar, men cirka 31 600 kr/månad.
Polis
Polis är ett drömjobb för många, men en yrkesgrupp som lidit av mycket organisationsbekymmer de senaste åren. Behovet av fler poliser är stort.
Utbildning: Polisutbildningen är fem terminer som omfattar heltidsstudier och sex månaders betald aspirantutbildning. Går att läsa på distans. Det finns även en komprimerad polisutbildning som riktar sig till dig som har relevant arbetslivserfarenhet och vill arbeta på vissa specifika roller inom myndigheten.
Snittlön: 37 300 kr/månad
Volontärarbete
Dessutom kan du anmäla dig för volontärjobb inom en lång rad olika områden: Exempelvis som stöd till någon ungdom som behöver det, för hemlösa eller bli en extra vän och vardagshjälp till någon äldre.
Källa: Gymnasium.se, Saco.se, Scb,
Foto: TT