Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Svettlukt eller dålig klädsmak: Då ska du INTE vara ärlig

24 apr, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
author Mimmi Lexander
Mimmi Lexander
Den som är ärlig har ofta en god intention, men ibland kan det hela landa fel och göra mer skada än nytta. Så hur ärlig ska man egentligen vara – och när? Här är tre kniviga situationer – och en gyllene regel för den ärlige.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskapernaBrand logo
Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskaperna

Att “ärlighet varar längst” används ofta som något slags sanning, men är det verkligen alltid bäst att säga vad man tycker? För att veta när det är befogat med en sanning även om den kan göra ont hos mottagaren, eller när det är läge att linda in det som ska sägas och kanske rentav dra en vit lögn, finns det ett par frågor som kan vara bra att ställa till sig själv.

Karin Allera, legitimerad psykolog och specialist i arbets- och organisationspsykologi, tipsar i en artikel i Dagens nyheter om en gyllene regel när det kommer till ärlighet:

– Det finns en viktig fråga att ställa sig själv: För vems skull ska jag säga detta och vad är min avsikt? Om det inte är med välvilja mot den andra kan det vara en ärlighet som ska hållas inne, säger hon till DN.

Annons

Med avstamp i detta reder Karin Allera ut några känsliga situationer och tipsar om hur vi kan tänka.

1. Svettlukt hos en kollega

Situation: En kollega luktar alltid svett, något som alla andra i arbetsgruppen noterat och pratar om sinsemellan, men ingen har vågat säga det till den berörda personen.

Lösning: Karin Allera menar att det viktiga här är att prata med personen enskilt, och med en god intention.

– Visa att du vill kollegan väl. Förklara varför du tar upp detta, som att du själv hade önskat att någon hade gjort detsamma för dig om det var dig det handlade om, säger Karin Allera till DN.

Manipulerande saker vi (ibland ovetandes) säger på jobbetBrand logo
Manipulerande saker vi (ibland ovetandes) säger på jobbet

2. Vännens nya jacka

Situation: En vän har köpt en ny jacka och är mycket nöjd med köpet, medan du tycker att jackan inte alls passar hen och är rentav ful.

Annons

Lösning: Här ser Karin Allera ingen mening med att vara ärlig eftersom köpet redan är gjort, och menar att det handlar om smak där det inte finns något “rätt eller fel”. Står ni däremot i affären och vännen ber om smakråd kan du framföra din åsikt, men gör det på ett vänligt sätt.

3. Otrohet hos en bekants partner

Situation: En bekants partner är otrogen och informationen har nått dig, men inte den bedragna.

Lösning: – Det går inte att ge ett rakt svar. Vem har ansvaret för sanningen? En del vill veta, andra tänker att det som de inte vet mår de inte dåligt av. Då är vi tillbaka vid den gyllene regeln, för vems skull vill du berätta? För att du ska slippa bära på detta eller för att du verkligen tror att personen vill ha denna information? säger psykologen Karin Allera till DN.

Senaste från MåBra

LÄS OCKSÅ: Känner du någon som svär mycket? Hen kan du lita på!

Foto: TT/Shutterstock

Annons